IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 4 Hafta önce   #1
Çevrimdışı
Dersimli 8 Ünlü Alevi Kürt Şahsiyetler


DERSİMLİ 8 ÜNLÜ ALEVİ KÜRT ŞAHSİYETLER

1. BRASTİKLİ AZİZ AĞA. Erzincanlı ünlü halk kahramanı. 1872 yılında daha 20 yaşındayken
Erzurum'da Kaçatur Pastırmacıyan'ı vurup Erzurum'u kurtaran kahramandır. Erzincan-Kemah Brastikli.
Gülabi aşiretinden. Ataları yıllar önce Dersim Ovacık Eğripınar köyünden gelip Kemah Brastik köyüne yerleşmişlerdir.

2. CEMAL GÜRSEL. 4. Cumhurbaşkanı. Erzurum-Hınıslı Pilvenk aşiretinden. Ataları yılar önce Dersim'den gelip
Erzurum Hınıs'a yerleşmişlerdir.

3. BÜLENT ECEVİT. Eski Başbakan. Kastamonu-Dadaylı. Ataları yıllar önce Dersim Pülümür'den gelip
Kastamonu Daday'a yerleşmişlerdir.

4. İSMET SEZGİN. İçişleri Bakanı. Koçuşağı aşiretinden. Ataları yıllar önce gelip Kemah'a
oradanda Aydın'a yerleşmişlerdir.

5. SEYİT RIZA. Dersimli Halk Önderi. Abbasuşağı aşiretindendir.

6. DİYAP AĞA. Eski Dersim Mebusu. Ferhatuşağı. Aşiretindendir.

7. KAMER GENÇ. Eski TBMM Başkan Vekili. Dersim Nazmiyelidir.

8. KEMAL KILIÇDAROĞLU. Eski CHP Genel Başkanı. Dersim Nazmiyelidir.

KAYNAK: TUNCELİ ARŞİVİ
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Alt 4 Hafta önce   #2
Çevrimdışı
Cevap: Dersimli 8 Ünlü Alevi Kürt Şahsiyetler


DERSİMLİ 8 ÜNLÜ KIZILBAŞ KÜRT ŞAHSİYETLER

Dersimli 8 ünlü Kızılbaş Kürt şahsiyetler hakkındaki bilgiler oldukça çok ilginç ve değerli. İsimlerini duyarak ve hikayelerini okuyarak bu önemli isimler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak çok güzel.

1. BRASTİKLİ AZİZ AĞA. 1852-1887: Erzincanlı ünlü halk kahramanı, Erzurum'da çok önemli bir olaya karışmış ve Erzurum'u kurtaran kahraman olarak biliniyor. Gülabi aşiretine mensup olan Aziz Ağa'nın atalarının Dersim'den gelip Kemah Brastik köyüne yerleştiği belirtilmiş. Geçmişten günümüze uzanan bu hikayeler kültürel birikimimize de çok ışık tutuyor.

2. CEMAL GÜRSEL. 1895-1966: 4. Cumhurbaşkanı olan Cemal Gürsel'in Pilvenk aşiretinden olduğu ve atalarının Dersim'den gelip Erzurum Hınıs'a yerleştiği bilgisi verilmiş. Türkiye'nin yakın tarihine tanıklık etmiş çok önemli bir siyasetçi olan Gürsel'in kökenleri hakkında da bilgi sahibi olmak tarihsel bir perspektif sunuyor.

3. BÜLENT ECEVİT. 1925-2006: Eski Başbakan olan Bülent Ecevit'in de atalarının Dersim'den Kastamonu Daday'a geldiği ve oraya yerleştiği belirtilmiş. Türk siyasetinin çok önemli isimlerinden biri olan ve Kıbrıs Fatihi olarak anılan "Karaoğlan" lakaplı Ecevit'in kökenleri ve geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak da onun siyasi duruşunu anlamamıza katkı sağlar.

4. İSMET SEZGİN. 1928-2016: Eski İçişleri Bakanı olan İsmet Sezgin'in Koçuşağı aşiretinden olduğu ve atalarının yine Dersim'den gelip önce Kemah'a sonra Aydın'a yerleştiği aktarılmış. Siyasette çok önemli bir rol oynamış olan Sezgin'in kökenleri de onun kişiliği hakkında daha geniş bir bakış açısı sunabilir.

5. SEYİT RIZA. 1863-1937: Dersimli Halk Önderi olarak bilinen Seyit Rıza'nın Abbasuşağı aşiretinden olduğu belirtilmiş. Tarihte çok önemli bir rol oynamış olan bu ismin kültürel ve siyasi hafızamızdaki yeri büyüktür.

6. DİYAP AĞA. 1846-1935: Eski Dersim Mebusu olan Diyap Ağa'nın Ferhatuşağı aşiretinden olduğu belirtilmiş. Siyasette yer alan ve halkı temsil eden bu tür figürler, toplumun taleplerini ve ihtiyaçlarını yansıtabilirler.

7. KAMER GENÇ. 1940-2016: Eski TBMM Başkan Vekili olan Kamer Genç'in Dersim Nazmiyeli olduğu belirtilmiş. Siyasi kariyeriyle tanınan ve önemli pozisyonlarda bulunmuş isimlerden biri olarak hafızalarda yer edinmiştir.

8. KEMAL KILIÇDAROĞLU. 1948: Eski CHP Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Dersim Nazmiyeli olduğu ifade edilmiş. Türkiye siyasetinde çok etkili olan ve geniş kitleler tarafından takip edilen Kılıçdaroğlu'nun kökenleri de onun siyaset anlayışını anlamamıza yardımcı olabilir.

Bu bilgilerin "Tunceli Arşivi" kaynağından geldiğini belirttiğiniz için kökenlerine dair bu bilgilerin daha fazla detay içerdiğini düşünüyorum. Bu tür detaylar, kültürel mirasımızı daha iyi anlamamıza ve geçmişimizi daha geniş bir perspektiften değerlendirmemize yardımcı olabilir. Işığımıza gelen ve toplumumuzun çeşitliliğine dair çok zengin bir bakış açısı sunan bu bilgiler için çok teşekkür ederim.

KAYNAK: TUNCELİ ARŞİVİ

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık