17.Haziran.2023 | #1 |
Çevrimdışı
~ SihirliSohbet.Org ~ |
Kanserden korunmak için beslenme önerileri
1. İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Vücut ağırlığınız fazla ise, diyetisyen kontrolünde uygun bir
beslenme programı ve fiziksel aktivite ile sağlıklı kilonuza ulaşmanız pekçok sağlık riskini azaltacaktır. 2. Yüksek enerji içeren besinlerin fazla tüketiminden sakının. 3. Yeterli ve dengeli beslenin. Öğünlerinizde her besin grubundan besin tüketmeye çalışınız: et, yumurta ve kurubaklagil grubu, süt ve süt ürünleri, ekmek ve tahıl, sebze ve meyve ve yağ grubu. 4. Yüksek yağ tüketimi pek çok kanser riskini artırmaktadır (akciğer, kolonrektum, meme ve prostat kanserleri). Bu sebeple günlük toplam tükettiğiniz yağ miktarını ve fazla yağlı besin tüketimini azaltınız. 5. Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı ve çoklu doymamış yağ asitlerini içeren bitkisel sıvı yağları (ayçiçek, mısırözü yağı) tercih ediniz. 6. Çok fazla miktarda kırmızı et tüketiminden sakının. Omega 3 yağ asitlerinin koruyucu etkilerinden faydalanabilmek için haftada 2–3 kez buğulama veya fırında pişirilmiş balık tüketiniz. 7. Koruyucu katkı maddeleri içeren işlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk), hazır gıda tüketimini sınırlandırınız. 8. Mangal, tütsüleme, kızartma gibi pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama, buğulama, fırında pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih ediniz. 9. Besin ögeleri ve suda eriyen vitamin kayıplarını en aza indirmek için kurubaklagil, makarna ve sebzelerin haşlama sularını dökmeden pişiriniz. 10. Özellikle kolon kanseri riskine karşı günde 2–3 su bardağı orta yağlı süt, yoğurt veya kefir tüketiniz. Kefir ve probiyotik yoğurtlar yararlı bakterileri içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalık yapıcı mikroorganizmaların yerleşimini önler ve kansere karşı koruyucu besinlerdir. 11. Sebze ve meyve tüketimi özellikle akciğer, yemek borusu, pankreas, mide, kolon, rektum, mesane ve larinks kanserlerine karşı koruyucudur. Mevsiminde olan, çiğ sebze ve sebze yemeklerinden 2–4 porsiyon, meyvelerden 3–4 porsiyon tüketiniz. Beslenmenizde her çeşit sebze (sarı, kırmızı, beyaz, turuncu ve yeşil renkli) ve meyveye mutlaka yer veriniz. 12. Diyet lifi, yağ ve kollesterol emilimini azaltır, kan şekerini yavaş yükseltir, kolon ve rektum kanserleri, damar hastalıkları ve şeker hastalığına karşı koruyucudur. Bu nedenle beslenmenizde; kurubaklagiller, saflaştırılmamış tahıllar ve tahıl unları, kepekli ekmek, sebze, meyve gibi diyet lif içeriği yüksek besinleri tüketiniz. 13. Günlük tükettiğiniz şeker miktarını azaltınız. Tatlı seçiminde meyveli veya sütlü tatlıları tercih ediniz. Şekerli içecekler, hamur tatlıları ve şerbetli tatlı tüketim sıklık ve miktarını azaltınız. 14. Yemeklerde ve sofrada fazla tuz kullanımı, salamura, turşu gibi besinlerin fazla tüketiminden sakınınız. Taze/kuru baharat, aromatik otlar kullanılarak tuz kullanımını azaltabilir, besinleri tuzlayıp saklamak yerine dondurarak saklama yöntemini tercih edebilirsiniz. 15. Tahıl, un, kurubaklagiller, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar ve baharatlarda küf ve toksin oluşumunu önlemek için, bu besinleri kuru ve serin yerlerde saklayınız. 16. Günlük 1,5-2 litre kadar su ve sıvı tüketiniz (Su, meyve suyu, çay, bitki çayları, komposto, ayran, maden suyu gibi) 17. Alkol tüketiminizi sınırlandırın veya hiç tüketmeyiniz. Sigara içmeyiniz. Sigara ve alkol tüketimi birçok kanserin görülme sıklığını artırmaktadır. 18. Düzenli fiziksel aktivite yapınız. Günde en az 30 dk. ve haftada en az 3–4 gün yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi aerobik egzersizleri düzenli olarak yapınız. 19. Vitamin preperatı kullanımının kanserden koruyucu etkisine karşı henüz yeterli kanıtlar bulunmamaktadır. Vitamin ve mineral gereksinmelerinizi doğal besinlerle karşılamaya çalışınız. Vitamin ve minerallerin hastalıklara karşı koruyuculuğu ve etkinliği besinlerde bulunan diğer antioksidan moleküller, fitokimyasallar, posa ve içerdikleri besin ögeleri ile birlikte olmaktadır. 20. Yapay tatlandırıcı kullanımınızı sınırlandırın. Yapay tatlandırıcı kullanmak yerine şeker alımınızı kısıtlayınız. |
|
|