IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27.Kasım.2024   #1
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?


Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebze ve meyvelerin yalnızca çiğ veya yalnızca pişmiş şekilde tüketilmesi gerektiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Her iki şeklin de kendine özel artıları ve eksileri vardır. Örneğin; domates içerisindeki antioksidan bir bileşik olan "likopen"in aktivitesi, domates pişirildiğinde artar. Ancak bununla birlikte, pişmiş sebzelerde pişirilme yöntemine göre değişecek şekilde çeşitli oranlarda vitamin ve mineral kayıpları olduğunu da bilmekteyiz. Diğer taraftan, bazı bireyler çiğ sebzeleri sindirmede sorun yaşayabilir ve bazı hastalıklarda çiğ sebze tüketimi önerilmez. Diyeti, kişinin içerisinde bulunduğu tüm durumları ve hastalıklarını göz önünde bulundurarak planlarız. Bu nedenle size özel öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

Sebzeleri Pişirirken Bilmemiz Gerekenler:
Genel olarak sağlıklı bir bireyin beslenmesini değerlendirecek olursak; sebzeleri pişirirken doğal renklerini, şeklini ve besin değerini korumak gerektiğini ve bu nedenle sebzeleri pişirirken bazı püf noktalar olduğunu söyleyebiliriz.
Sebzeler tüketimden veya pişirilmeden hemen önce kesilmelidir. Sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmemeye çalışalım.
Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Böylece C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.
Sebzeleri pişirirken yeterli miktarda su konulmalıdır veya susuz pişirme yöntemleri (buharda pişirme vb.) seçilebilir. Böylece vitamin ve minerallerin pişirme suyuna geçmesini önlemiş oluruz.
Sebzeler haşlama yöntemiyle pişirildiyse, bazı vitamin ve mineraller suya geçtiği için bu su atılmamalıdır.
Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli, alkali ortam bazı vitaminlerin kaybına yol açtığı için pişerken soda eklenmemelidir.
Sebzeleri kısa sürede pişirmek, sebzelerin parlak rengini ve gevrekliğini korumaya yardımcı olur.
Kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli ve bezelye gibi sebzeleri çabucak ve sadece yumuşayana kadar pişirilebilirsiniz. Isı, B vitaminlerini ve C vitaminini yok eder.
Pancar veya kırmızı lahana pişirirken suya limon suyu veya sirke eklenmesi parlak kırmızı renklerini korumaya yardımcı olur. Yeşil sebzeler için, bu asitli bileşenleri piştikten sonra eklemek yeşil rengin olabildiğince korunmasını sağlayacaktır.

aLinti
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık