06.Kasım.2024 | #1 |
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net |
Uskumru Balığı Özellikleri
Uskumru Balığı Özellikleri, Hangi Denizde Bulunur? Hangi Ayda Avlanır?
Uskumru balığı, Türkiye’de karadeniz ve marmara denizinde bol bulunan lezzetli ve yağlı bir balık türüdür. Besin değeri açısından zengin bir balık olan uskumru balığı çok sayıda protein ve vitamin içerir. Scombridae familyasının balıklarından biri olan uskumru, Türkiye’de ortalama 25-30 cm kadar büyüyebilirken Kuzey Denizi’nde 50 cm kadar boya sahip olabilir. Kuzey Denizi’nde Norveç kıyılarında avlanan iri uskumrular ülkemizde okyanus uskumrusu veya ithal uskumru adı altında satılmaktadır. Uskumru Balığının Özellikleri Nelerdir? Uskumru balığı, zarif ve uzun bir gövdeye sahiptir. Sırtı mavi-siyah renkte olup, yanları parlak gümüş rengindedir. Bilimsel adı “Scomber scombrus”tur. Yaz dönemini Karadeniz sularında geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında Marmara’ya göç eder ve kışı burada geçirip yumurtlar. Mart ile haziran aylarında da Karadeniz’e döner. Ortalama olarak yetişkin Uskumrular, ortalama 30-40 cm uzunluğunda olabilirler. Uskumru balığı büyüklüklerine göre üç farklı isim ile bilinir. En küçük ve halk arasında en fazla tüketilen uskumru kalinarya olarak adlandırılır. Yumurtlayıp Karadeniz’e dönen uskumrular çiroz olarak adlandırılır ve bu dönemde uskumru balığı 20-25 cm civarında ve yağlı olur. Yazın yakalanan 30 cm boylarındaki uskumrulara ise Lipari denir. Kalinarya (20 cm’den küçük) Çiroz (20-25 cm) Lipari (25 cm’den büyük) Uskumru Nasıl Pişirilir? Uskumru balığı, birçok farklı şekilde pişirilebilir. En lezzetli olduğu dönem eylül ayından yumurtlamaya başladığı ocak ayı sonuna kadardır. Bu süre içinde ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur. Ancak en yaygın pişirme yöntemi “Uskumru Izgarası”dır. Uskumru, ızgara teli üzerine yerleştirilir, baharatlarla veya zeytinyağı ile marine edilir ve ardından yüksek ateşte hızlıca pişirilir. Bu yöntemle hazırlanan Uskumru, hem lezzetli hem de sağlıklı bir yemek seçeneği sunar.Yakınımdaki en iyi restoranlar Uskumru balığı neden acı olur? Uskumru zaman zaman ağızda acı bir tat bırakabilir. Bu acılığın nedeni balığın böbrekleridir. Yerken acı tadın gelmemesi için balık temizlenirken iç organlarının ve kanının mutlaka iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Uskumru balığı, sağlığımıza birçok fayda sağlayan besleyici bir balık türüdür. Uskumru başta Omega 3 olmak üzere A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını korumaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, protein ve mineraller kas gelişimini destekler ve kemik sağlığını iyileştirir. Uskumru, B12 vitamini bakımından da zengin olup, enerji üretimine katkıda bulunur. Uskumru Balığı Besin Değerleri 100 gram Uskumru balığı, yaklaşık olarak 135 kalori, 19 gram protein, 15 gram yağ ve çeşitli vitaminler ve mineraller içerir. 135 kcal 19 gr. protein 15 gr. yağ 90 mg. sodyum 314 mg. potasyum 12 mg. kalsiyum 167 iu A vitamini 0,4 mg C vitamini 1,6 mg demir içerir. Uskumru Balığı Ne Zaman Tutulur ? Uskumru balığının yasal avlanma sınırı 20 cm’dir Yani 20 cm’den küçük olanlarının avlanılması yasaktır. Dolayısıyla uskumru avı için en doğru zaman, balığın 20 cm’den daha büyük olduğu Mart – Haziran ayları arasıdır. Uskumru Hangi Denizlerde Bulunur? Uskumru balığı, dünya genelinde yaygın olarak bulunan bir türdür. Özellikle Atlantik Okyanusu’nun kuzey bölgelerinde ve Akdeniz’de bol miktarda bulunur. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, özellikle Karadeniz ve Ege Denizi’nde sıkça görülür. Uskumru balığı, sürüler halinde dolaşır ve göç eder. Uskumru Balığı Nasıl Avlanır? Uskumru balığının avlanması için en yaygın yöntemlerden biri çapari ile yapılan avlanmadır. Kamış ve makine ile genelde 10 iğneli veya tekneden 40-50 iğneli çapariler ile uskumru avı yapılabilir. Uskumru balığı genelde 20-50 metre arası derinliklerde bulunur. Dolayısıyla kullanılan kurşun, çapariyi bu derinliklere rahatlıkla indirecek ağırlıkta olmalıdır. Uskumru avı için 150 gr iskandil ve ya sörf kurşunlar ile ava başlayıp ihtiyaca göre ağırlığı arttırabilirsiniz. aLinti |
|
|