IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.Mayıs.2024   #1
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net
Çocuklarla Oyun Terapisi


OYUN TERAPİSİ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE OLDUKÇA ETKİLİ BİR TERAPİ YÖNTEMİDİR
Oyun nedir?

Oyun; çocuğun doğal yaşamında var olan hem çocuğun eğlenmesini sağlayan hem de enerjisini oyun yoluyla harcayabilme avantajları sağlayan doğal bir öğrenme sürecidir. Ayrıca oyun, çocuğun düşünme becerisini, yaratıcılığını ve sorun çözme yeteneklerini de geliştirebilme olanağı sağlayan faaliyetlerin başında gelmektedir. Böylece zihinsel, bilişsel, sosyal ve dil gelişimini önemli ölçüde geliştiren, hızlandıran bir aktivite olarak çocukların yaşamında yer almaktadır.

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

0-12 yaş arası çocuklar, görüşmek için bir uzmana geldiklerinde kendilerini nasıl ifade edeceklerini bilememekte çekingenlik, utangaçlık, huzursuzluk ve sinirlilik gösterebilmektedirler. İşte bu aşamada terapi öncesi, çocukla ortak bir dilin paylaşılması çok önemlidir. Bir çocuğun HAYIR diyemeyeceği tek şey OYUNDUR.
****Oyun çocuğun konuşma dilidir.

Oyun terapisi; terapist ile çocuk danışan arasında oyun yolu ile geçen bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimi içerisinde uygulanan psikoterapi; amacı oyun oynamak olmayan çocuğu oyun oynamaya ikna eden ve çocuğu oyun yoluyla iç dünyasını dışarı yansıtan biri haline getirebilme durumudur.
*****Çocuğun bilinçaltında kapalı kutular olduğunu varsayar isek , OYUN kapalı kutuları bir bir açacaktır.*****

Terapi yapan uzmanın amacı çocuğun oyun yolu ile kullandığı bu dili iyi yöneterek ( yani çocuğun bilinçaltı kutularının nasıl açılması gerektiğini iyi analiz ederek ne anlatmak istediğine geniş bir yelpaze üzerinden bakarak) terapiyi kısa sürede amacına ulaştırabilmektir.

Ancak Oyun Terapisi oldukça önemli bir terapi çeşidi olup başlıca kuralları mevcuttur.


OYUN TERAPSİNİN BAŞLICA KURALLARI

“Her çocuk kendine özeldir.” yaklaşımına dayanarak çocuğu olduğu gibi kabul etmek.
Çocuğun kendisini rahat, huzurlu ve güvende hissedebileceği bir oyun ortamı sağlamak
Çocuğun hissettiği duyguları oyun yolu ile ifade edebilmesini sağlamak
Çocuğun sınırlarına saygı göstermek
Seansları oyun terapisi esnasında (çocuğun bilinç altında amaca yönelik olarak açılan kutulara göre) yönlendirmek terapinin başlıca kurallarındandır.

OYUN TERAPSİ’NİN PROSEDÜRLERİ

Oyun terapisinde uygulanan 2 prosedür vardır.
Terapi Seansları;
– Seansta oynanacak oyunlar, terapiyi uygulayan uzman tarafından önceden belirlenir.
– Seanslar çocuk odaklı, çocuğun yönlendirmesi doğrultusunda onun talep ettiği oyunları oynayarak belirlenir.
Her iki yöntemde çocuğun yaşadığı sıkıntıyı çözme odaklı kullanılan terapi yöntemleridir.


OYUN TERAPİSİNDE NE AMAÇLANIR?

Çocukların hissettiği duygu-durumları, başlarından geçen olayları söze dökerek anlatmaları kolay bir şey değildir. Çünkü kendisini doğru şeklide anlatamayacaklarından korkup çekinebilmekte, durum dolayısıyla kaygı yaşayabilmektedirler. Ancak oyun sırasında tüm bu yaşadıkları korku ve kaygılar bir anda yok olacaktır. Çünkü oyun esnasında çocuğun kendisi yoktur, kendisinin yerine koyduğu oyuncaklar vardır. Örneğin; oyunda hep yaramazlık yapan peluş bir ayıdır. Tuvaletini yapmakta sıkıntı çeken bir tavşandır bazen de okula gitmek istemeyen barbi bebektir vb. gibi daha bir çok alternatif sunulabilir.
Çocuklar için oyuncaklar duygularını rahatlıkla ifade edebilme araçlarıdır. Çünkü çocukların hayatında kuralları çoğunlukla yetişkinler koyar ancak oyun esnasında oyunun kurallarını belirleyen çocuktur, oyun tamamen kendi hayal dünyasına göre biçimlenmektedir. Çocuklar oyunlarına bir çok oyuncağı katabilecekleri gibi bazen tek bir oyuncakla da kendilerini ifade etmeleri mümkündür.Oyun esnasında çocukların hayal gücü sınırsızdır ve terapilerin ilerleme hızı çocuğa ve sıkıntının şiddetine göre değişiklik gösterir. Çocukların bilinçaltını iç içe geçmiş KAPALI KUTULAR gibi düşünürsek bir kutu açıldığı zaman diğer bir başka kutuda açılabilmektedir bu da sıkıntıların çeşitliliğini arttırmakta ve seansların ilerleme hızını düşürebilmektedir. Bu gibi durumlarda terapilere sabırla devam ederek amaca doğru ilerlemek önemli bir noktadır. Bu nedenle de terapi seanslarının sayısı kesinlik kazanmamaktadır.


TERAPİ SIRASINDA ÇOCUKLAR HANGİ OYUNCAKLARI KULLANIR?

Çocuklar için her türlü oyuncak onların oyun aracı olabilir. Ancak terapiyi yapan uzman kişinin amaca yönelik oyuncakları kullandırması oyun terapisinin kuralıdır.
Oyun odasında; Kum Havuzu, bebek evi, evcilik oyunu oynanabilecek türden oyuncaklar, boya kalemleri, renkli kağıtlar, çeşitli büyüklüklerdeki legolar, küpler, oyun hamurları, bebekler, çeşitli kuklalar, kum terapi gereçleri, hayvan figürleri , müzik aletleri vb…..oyuncaklar ile renklendirilmiş oyun terapi odası çocukların oyuna hayır diyemeyecekleri bir yerdir.


OYUN TERAPİSİ NASIL SONLANDIRILIR?

Oyun Terapisi seansları genel olarak 40 dakika sürmekte ve sonrasında ebeveyn bilgilendirilmektedir.
Terapi seansları herhangi bir nedenden dolayı çocuğun ailesi tarafından sonlandırılmak isteniyorsa bu durumun daha önceden terapiste bildirilmesi ve sonlanma seansı için elverişli bir ortam oluşturarak bir anda bırakılmaması çocuğun yararına olacaktır. Zira çözümlenmemiş her sıkıntı, gelecekte daha değişik koşullarda ve daha dirençli olarak çocuğun karşısına çıkması kaçınılmaz bir durumdur. Dolayısıyla terapi seanslarına önem vermek, sorun çözülene kadar seanslara devam etmek daha sağlıklı nesiller için çocuğunuzun bugünü ve geleceğine yatırım yapmak demektir.

Konu meLanie tarafından (20.Mayıs.2024 Saat 23:29 ) değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık