17.Ağustos.2023 | #1 |
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~ |
Çağlanın Faydaları Nelerdir?
Çağla, ilkbaharın gelişini müjdeleyen badem ağaçlarının meyvesidir. Badem henüz olgunlaşmadan bir diğer ifade ile kurumadan toplanan çağla meyveleri özellikle tuza batırılarak yenildiği zaman tadına doyum olmamaktadır. Ekşi ve farklı tadı ile olduğu kadar insan sağlığına faydaları ile de merak uyandıran çağla meyvesi hem İpek yolundan Anadolu topraklarına uzanan tarihçesi hem de sahip olduğu özellikler ile araştırılan bir meyve türü.
Çağla, yıl boyunca bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve. Çağlanın başlıca faydaları ise şöyle: - Kolesterolü düşürür ve kötü kolesterolün düşmanıdır. - Safra kesesinde taş oluşumunu önlemektedir. - C vitamini kaynağıdır. - Tansiyonu dengeleyici özelliği vardır. - Metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir. - Güçlü bir antioksidandır. - Kas kasılmaları ve krampları giderici niteliği bulunmaktadır. - İltihap oluşumuna engel olur. - Kalp ve damar sağlığı açısından yararlıdır. - Doyurucu bir besin olan çağla aynı zamanda tercih edilen bir diyet besinidir. Çağlanın Az Bilinen Faydaları Çağla meyvesinin az bilinen önemli faydaları şöyledir: - Şeker hastaları mayhoş tadı ile yüksek lif oranlarından dolayı glisemik indeksi düşük meyvelerdir. - Makyaj temizleme, tırnak, el ve ayak bakımında kullanılmaktadır. - Hamile kişilerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur. - Uykusuzluk, baş dönmesi gibi belirtileri azaltıcı etki gösterir. - Kulak ağrılarını dindirici nitelikleri vardır. - Sinirleri güçlendirir. - Bronşit, boğaz yanması, boğaz ağrısı ve akciğer hastalıklarında yararları görülmektedir. |
|
|