IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

1Beğeni(ler)
  • 1 gönderen meLanie

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 2 Hafta önce   #1
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net
Kahve Terimleri Sözlüğü


Kahve yapmak her geçen gün daha popüler bir hale geliyor. Peki, kahve yaparken kullanılan terimlerin kaçını biliyorsunuz? İşte, kendi evinin baristası olmak isteyenler için mutlaka öğrenmeniz gereken 37 kahve terimi:

Kahve, dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biridir. İster evde kendinize kahve hazırlayın, isterseniz de bu işi profesyonel olarak yapmaya çalışın bilmeniz gereken bazı terimler var. Özellikle kahvenin öğütülüp bardağa kadar uzanan yolculuğunda hiç bilmediğiniz terimlerle karşılaşıyorsanız sizi böyle alalım. İşte, kahve dünyasında en çok kullanılan terimler

Americano: Espresso shot üzerine sıcak su eklenerek yapılan, filtre kahveye benzer ancak daha yumuşak bir kahve.

AeroPress: Manuel bir kahve demleme yöntemi. Öğütülmüş kahve sıcak suyla preslenerek kağıt filtre ile demlenir.

Arabica: Dünya kahve üretiminin büyük çoğunluğunu oluşturan, aromatik ve asiditesi yüksek bir kahve türü.

Asidite: Kahvedeki serbest asit konsantrasyonu ölçüsüdür. 1 ile 10 arasında değişir ve kahve aromasının gücünü tanımlar. Sayı ne kadar düşükse, kahve o kadar az acı olur.

Barista: Kahve hazırlama ve servis etme konusunda eğitim almış profesyonel kahve uzmanı.

Blend: İki veya daha fazla orijinal kahvenin karışımına verilen isimdir.

Blooming (Çiçeklenme): Kahve demleme işleminde sıcak suyun taze çekilmiş kahveye ilk döküldüğü aşama. Bu aşamada karbondioksit çıkarak köpürme oluşur.

Body (Gövde): Kahvenin damakta bıraktığı yoğunluk ve ağırlık hissi. Kahvenin "dolu dolu" ya da "hafif" olduğunu tanımlar.

Cascara: Kahve meyvesine denir. Kahve çekirdeği ayrıştırıldıktan sonra, kabuklu kısmından cascara çayı yapılabilir.

Cezve: Türk kahvesi demlemek için kullanılan ocak üstü ekipmanıdır. Genelde bakır malzemeden üretilir. Uzun bir sapı bulunur.

Chemex: 3. nesil demleme ekipmanıdır. Kum saatine benzeyen bir görünümü vardır. Filtre kağıdı ile demleme yapılabilir.

Cold Brew: Soğuk veya oda sıcaklığındaki suyla uzun süre demlenen, soğuk servis edilen kahve.

Crema: Espresso çekiminde kahvenin üstünde oluşan, tat ve aroma yoğunluğu yüksek kremsi tabaka.

Cupping: Kahve tadımı anlamına gelir; kahve uzmanları tarafından kahvenin özelliklerini analiz etmek için yapılır.

Decaf: Kahve çekirdeklerinin çeşitli işlemlerden geçirilerek kafein oranının azaltılmasına denir.
Demleme Oranı: Kahve ve su miktarının oranı. Demleme süreci boyunca elde edilen lezzeti doğrudan etkiler.

Double Shot: Tek espresso çekiminden iki kat daha fazla kahve kullanılarak yapılan daha yoğun espresso.

Ekstraksiyon: Kahve ve suyun birbirine karıştırılmasıyla başlar. Çekirdek aromasının suya geçmesi ve kahvenin demlenmesini sağlaması durumuna denir.

Espresso: İnce öğütülmüş kahveden, yüksek basınç altında hızlıca çekilen yoğun kahve.

Flat White: İnce bir katman halinde mikro köpük ile kaplanmış espresso bazlı sütlü kahve.

French Press: Öğütülmüş kahve üzerine sıcak su eklenip belirli süre bekletildikten sonra preslenen manuel demleme yöntemi.

Grind Size (Öğütme Boyutu): Kahve çekirdeklerinin boyutuna göre çekilme inceliği. Espresso için ince, French Press için kalın öğütülmesi gerekir.

Kafein: Kahvede doğal olarak bulunan, uyarıcı etkisi olan kimyasal bileşen.

Latte: Bir shot espresso üzerine bol miktarda buharda ısıtılmış süt ve mikro köpük eklenerek yapılan kahve.

Macchiato: Bir shot espresso üzerine az miktarda köpük veya süt eklenerek yapılan yoğun kahve.

Moka Pot: İtalyan usulü espressoya yakın yoğunlukta kahve yapan ocakta kullanılan demleme aleti.

Origin: Kahvenin kökenini ifade eder. Kahvenin yetiştiği ülke gibi detayları içerebilir.

Ristretto: Espresso çekiminde su miktarının yarıya düşürülmesiyle yapılan, yoğun ve sert aromalı bir shot.

Robusta: Arabica’ya göre daha yüksek kafein içeren, gövdesi güçlü ve acımsı tadı olan kahve türü.

Single Origin: Kahvenin tek bir ülkeden veya çiftlikten geldiğini belirtir, tadı ve aroması o bölgeye özgüdür.

Süt köpürtme: Pitcher içinde süt çubuğu ile sütün köpüklü ve kremalı bir forma getirilmesine denir. Latte ve cappuccino gibi gibi kahvelerde kullanılır.

Syphon: Bir deniz mühendisi tarafından icat edilen kahve demleme ekipmanıdır. Altında ispirto, üzerinde ise iki haznesi bulunur.

Q Grader: Kişinin kahveyi tatma ve değerlendirme düzeyini ölçen, 1 haftalık eğitimden oluşan programa verilen isimdir. Kahve Kalitesi Enstitüsü (CQI) tarafından düzenlenen program, kahve sektöründe büyük bir prestije sahiptir.

Tadım notası: Kahve harmanının içerdiği aromatik tatlara denir. Profesyonel tadımcılarla birlikte belirlenir.

Tamping: Espresso hazırlarken kahveyi portafiltreye koyduktan sonra üzerine bastırarak sıkıştırma işlemi.

V60: Konik bir filtre yöntemiyle elle kahve demleme aleti. Japon menşeilidir, kontrollü demleme süreci sağlar.

Pour Over: Elle dökme yöntemiyle yapılan bir demleme şekli. Kahvenin sıcak suyla yavaş yavaş demlenmesi sağlanır.



aLinti
KarabuluT bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık