06.Kasım.2023 | #1 |
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~ |
İç Anadoluda Yetişen Tarım Ürünleri
İç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin “tahıl ambarı” olarak bilinir. Başlıca tarım ürünleri aşağıdaki gibidir;
Tahıllar : Buğday ve arpa gibi tahıl ürünleri özellikle Konya Ovası’nda yetiştirilir. Aynı zamanda Ankara, Yozgat ve Kayseri illeri de tahıl üretiminde önemli bir yere sahiptir. Baklagiller : Bölgenin en önemli baklagilleri nohut, fasulye, yeşil mercimek gibi ürünlerdir. Mercimek üretiminde ülkenin ilk sırasında Konya ve Yozgat gelir. Patates : Ülkenin patates üretiminde ilk sırasında bu bölge gelir. Özellikle Niğde ve Nevşehir illerindeki volkanik araziler nedeniyle en çok üretilen illerdir. Şekerpancarı : Konya, Eskişehir ve Aksaray illeri şeker pancarı üretiminde öndedir. Meyve : Meyve olarak özellikle volkanik araziye sahip yerlerde kayısı, elma, armut gibi meyveler yetiştirilir. Diğer Tarım Ürünleri Buğday Arpa Çavdar Yulaf Şeker Pancarı Elma Armut Fasulye Nohut Mercimek Bakla Ayçiçeği Badem Patates Tarım Bölgenin ekonomisi tarıma dayanır. Ekili-dikili arazi bölgenin yaklaşık üçte birini kaplar. Nadasa bırakılan arazi fazladır. Yaz kuraklığı tarımsal faaliyetleri sınırlandırır. Erozyon nedeniyle tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenir. Bölgenin iklimi tahıl tarımını yaygınlaştırır. Sulama yapılamayan alanlarda tahıl tarımı ön plandadır. Arpanın %39’u, buğdayın %31’i bu bölgede üretilir. |
|
|