IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27.Ağustos.2023   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar ve Belirtileri


Kediler kendilerine bakma konusunda son derece başarılı hayvanlardır. Sağlıklarında meydana gelen herhangi bir değişiklik onların hareketlerinde ve günlük yaşamlarında da değişikliğe neden olmaktadır. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerde meydana gelen rahatsızlıkları erken dönemde anlayabilmesi ve yardım alabilmesi için onların günlük hayatını takip etmesi gerekmektedir. Bazı rahatsızlıklar çok büyük değişikliklere neden olurken bazı rahatsızlıkların belirtilerini fark etmek zor olabilmektedir.

Kanser
İnsanlardaki kanser birçok yönden kedilerdeki kansere benzemektedir. Kedilerde de bir hücrenin kontrol dışı bir şekilde büyümesi ve etrafındaki dokuya zarar vermesi ya da vücudun diğer bölgelerine sıçraması ile kanser meydana gelmektedir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de farklı kanser türleri bulunmaktadır. Bu hastalık tümör gibi tek bir bölgede olabildiği gibi aynı zamanda vücudun farklı bölgelerinde de meydana gelebilmektedir.

Kanser birden çok faktöre bağlı bir rahatsızlıktır ve bilinen tek bir nedeni bulunamamaktadır. Ancak genetik ve çevresel faktörler kedilerde kanser görülmesine neden olmaktadır. Yassı hücreli kanser kulak, burun ya da göz kapağında meydana gelen cilt kanseri tipidir ve sürekli olarak güneşe maruz kalma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Beyaz ya da açık renkli kedilerde yassı hücreli kanser görülme riski daha yüksektir. Ayrıca kediler arasında sıkça görülen bir diğer kanser çeşidi de lenfomadır. Lenfosarkom olarak da bilinen bu bilinen bu rahatsızlık kedilerdeki kanserin %30'unu oluşturmaktadır. Kedi lösemisi virüsü kedilerde lenfomanın en büyük nedenidir. Bir tek gastrointestinal formlarına neden olmamaktadır. Kedi lösemisi virüsü direkt dokunma ya da salya yoluyla bulaşabilmektedir, genellikle genç kedilerde görülür ve her zaman belirtiye neden olmamaktadır. Bu nedenle düzenle olarak lösemi aşısı yaptırılması gerekmektedir.

Kanser belirtileri arasında yumru, şişlik, ciltte enfeksiyon, kötü kokulu nefes, kilo kaybı, ani tembellik, ishal ya da kusma, iştah kaybı, nefes almada zorlanma gibi belirtiler yer almaktadır.

Diyabet
Kedilerde diyabet insülin hormonunun az salgılanmasından ya da insüline yetersiz cevap vermekle meydana gelen kompleks bir hastalıktır. Kedi bir şeyler yedikten sonra sindirim sistemi yemeği aralında glikozun da yer aldığı çeşitli parçalara bölmektedir. Glikoz ise kana insülin ile taşınmaktadır. Kediler yeterince insülin salgılamadığında ya da bu hormonu normal bir şekilde kullanamadığında kandaki şeker miktarı artmaktadır ve sonuç olarak hiperglisemi meydana gelmektedir.

Diyabet kedilerde yönetilebilir bir hastalıktır ölümcül kedi hastalıkları arasında yer almamaktadır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı diyabet türü bulunmamaktadır. Tip 2 diyabet hastalığı doğru bir tedavi ile tamamen iyileşebilmektedir. Tip 1 diyabet ise insülin desteği ile kontrol altına alınmaktadır.

Kedi hastalıkları arasında diyabet en kolay fark edilebilen hastalıklardan birisidir. Çok fazla ya da az mama yeme, kilo kaybı, çok su tüketme, alışılmışın dışında güzel kokulu nefes, uyuşukluk, aşırı idrara çıkma, idrarını tuvalet dışına yapma ve idrar yolları enfeksiyonu gibi belirtiler diyabet belirtileri arasında yer almaktadır.

kediyi muayene eden kırmızı steteskoplu veteriner

Kalp Kurdu
Enfeksiyon taşıyan sivrisinekler tarafından bulaştırılan kurdu evcil kedilerde çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kediler aslında kurtları için doğal bir taşıyıcı değildir ve adının aksine kedilerde akciğer rahatsızlığına neden olmaktadır. Özellikle sivrisineğin çok olduğu bölgede yaşayanların ekstra dikkat etmesi gerekmektedir.

Kalp kurdu her ne kadar köpekler arasında yaygın bir rahatsızlık olsa da kedileri de etkilemektedir. Ancak dirofilaria immitis adı verilen kurdu için kediler doğal konak değildir. Bu nedenle kurdu normal yaşam döngüsünü kedilerin vücudunda tamamlayamaz. Kedilerin vücudunda genellikle daha az ve küçük sayıda kurt yaşayabilir veonlar daa kedilerin lerine genellikle ulaşamazlar. Hayatta kalan kurtları kedilerde bağışıklık sisteminin aşırı cevap vermesine neden olur ve bu da ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Kalp kurdu da son derece kolay fark edilen kedi hastalıkları arasında yer almaktadır. Sürekli öksürme, nefes almada zorluk, depresyon, iştah kaybı, kilo kaybı, uyuşukluk, nadiren kusma kurdu belirtilerindendir. Ani ölüm de kurdunun neden olduğu bir şeydir ve bu nedenle ölümcül kedi hastalıkları arasında kabul edilmektedir.

Kuduz
Kuduz kediler, köpekler ve insanlar da dahil olmak üzere tüm memelilerin beynini ve omuriliğini etkileyen viral hastalıktır. Kuduzun insanlar arasında korkutucu bir isme sahip olmasının nedeni belirtiler ortaya çıkmaya başladığında %100 ölümcül olmasından dolayıdır.

Kuduz genellikle enfekte olmuş bir hayvanın ısırığından geçmektedir. Ayrıca nadiren de enfekte olmuş hayvanların salyasının açık bir yaraya bulaşması sonucunda da dağılabilmektedir. Kuduz her ne kadar köpeklerle ilişkilendirilse de aslında kediler arasında daha sık görülmektedir. Bu nedenle kedilerin mutlaka aşılandırılması gerekmektedir.

Kuduz belirtileri hemen ortaya çıkmamaktadır ve ilk belirtilerin sürmesi aylar alabilmektedir. En büyük belirtileri sinirlilik, iştah kaybı, zayıflık, dengesizlik, felç ve ani ölümdür. %100 öldürme oranı nedeniyle kuduz dikkat edilmesi gereken ölümcül kedi hastalıkları arasındadır.

Saç Mantarı
Saç mantarı ya da daha yaygın adıyla bilinen saçkıran cildi, tüyleri ve tırnakları etkileyen bir mantardır. Kediler arasında çok yaygın olmamasına rağmen aşırı derecede bulaşıcı olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken kedi hastalığı türlerinden birisidir. Yuvarlak olarak kelleşmeye sebebiyet vermektedir. Bu mantar evdeki diğer hayvanlara ve insanlara da çok çabuk bir şekilde bulaşmaktadır.

Saç mantarı genellikle baş, kulak ya da önayak bölgesinde meydana gelen cilt lezyonları ile kendisini göstermektedir. Ayrıca merkezinde kızarıklığa neden olan kelleşmeler de saç mantarına işaret etmektedir. Çok aşırı durumlarda bu bölgeler kedinin tüm vücuduna yayılmaktadır. Bunların yanı sıra kediler saç mantarı sporu taşıyabilir ve herhangi bir belirti göstermeden hayatına devam edebilmektedir.

siyah beyaz kediye gülümseyen veteriner

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu
Burun, boğaz ve sinüs bölgesi kedilerin üst solunum yollarını oluşturmaktadır ve burada çeşitli virüs ya da bakterilerden dolayı enfeksiyonlar meydana gelmektedir.

Kedilerde üst solunum yolları enfeksiyonuna %80 oranında virüsler yol açmaktadır. Deline calicivirus ya da feline herpesvirus bulaşıcı üst solunum yolları enfeksiyonlarının %80 - %90'ına yol açmaktadır. Özellikle çok sayıda kedinin olduğu evlerde ya da barınaklarda sık rastlanmaktadır. Bu virüs hapşırma, öksürme, yalama yoluyla ya da aynı yemeği paylaşmayla diğer kedilere geçmektedir. Kediler bir kez enfekte olduğunda ömür boyu taşıyıcı olarak kalmaktadır. Bazı durumlarda bu viral enfeksiyona bağlı olarak çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar da meydana gelebilmektedir.

Üst solunum yolları enfeksiyonu yaygın kedi hastalıkları arasında yer almaktadır. Belirtileri arasında hapşırma, burun akıntısı, öksürme, balgam, ateş, iştah kaybı, burun ya da ağızda ülser, hızlı nefes alma, ağzı açarak nefes alma ya da depresyon gibi belirtiler bulunmaktadır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu
Günümüzde kedilere konan tanıların %3'ünü idrar yolları enfeksiyonu oluşturmaktadır ve bu hastalık ölümcül kedi hastalıkları arasında yer almaktadır. İdrar yolları enfeksiyonuna birçok şey neden olmaktadır. Hem dişi hem de erkek kedilerde görülen bu rahatsızlık özellikle aşırı kilolu, kuru mama yiyen ve stresli kedilerde bulunmaktadır. Ayrıca birden fazla kedi olan evlerde bu rahatsızlığın görülme oranı artmaktadır. Bunun yanı sıra kedinin hayatında meydana gelen ani değişiklikler de idrar yolları enfeksiyonuna neden olmaktadır. Tedavisi ise nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Kedilerin tuvaletini yapmakta zorlanması oldukça acil bir durumdur ve vakit kaybetmeden tıbbi destek almak gerekmektedir. İdrar yolları enfeksiyonu belirtileri arasında fazla su içme, kanlı idrar, alışılmadık yerlere idrarını yapma, idrarını yaparken ağlama, bölgeyi yalama, depresyon, iştah kaybı ve kusma gibi belirtiler yer almaktadır.

Konu BeSte tarafından (09.Aralık.2023 Saat 17:45 ) değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık