IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni(ler)
  • 1 gönderen meLanie

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Eylül.2025   #1
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net
Bağdat hurma tatlısı (Irak)


Bağdat hurma tatlısı, adını Irak’ın başkenti Bağdat’tan alıyor. Irak’a özgü tatlılar arasında yer alan şerbetli tatlı, ismi “hurma” olsa da içinde meyve olarak hurma barındırmıyor; bu isim, tatlının şeklinin hurmayı andırmasından gelir. İrmik ve unla hazırlanan hamur, özel baharat karışımıyla yoğrulup, hurma formu verilerek kızgın yağda kızartılıyor ve son olarak soğuk şerbete batırılıyor.

Bağdat Hurma Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Bağdat Hurma Tatlısı Hamur için
1 su bardağı un (130 g)
1 su bardağı irmik (130 g)
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı (yaklaşık 60 ml)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1/2 çay kaşığı tuz


Bağdat Hurma Tatlısı Hamur Baharat Karışımı için
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı havlıcan
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı mahlep


Bağdat Hurma Tatlısı Şerbet için
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limonun suyu


Bağdat Hurma Tatlısı Kızartmak için
1/2 su bardağı sıvı yağ(derin kızartma için yeterli miktarda)

Bağdat Hurma Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Baharat karışımını damak tadınıza göre artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

Bağdat Hurma Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Bağdat hurma tatlısı için şeker ve suyu bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika kısık ateşte kaynatın. Son olarak birkaç damla limon suyu ilave edip 1-2 dakika daha kaynatın. Ocaktan alarak soğumaya bırakın.

Derin bir kapta un, irmik, yumurta, yoğurt, ayçiçek yağı, kabartma tozu, şekerli vanilin, tuz ve karışık baharatları bir araya getirin. Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru ikiye bölüp bir parçayı açın. Bıçak yardımıyla kesip hurma şekli verin.

Derin bir tavada ayçiçek yağını iyice kızdırın. Tatlıları, yağa attığınızda hemen yüzeye çıkacak şekilde kızgın yağda, her tarafı altın sarısı renk alana dek kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağı süzdürün.

Kızaran sıcak tatlıları, soğumuş şerbetin içine atarak 2-3 dakika kadar şerbetle buluşturun.

Ardından servis tabağına alın. Bağdat hurma tatlısı hazır. Afiyet olsun.

Click the image to open in full size.


aLinti
Emre bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık