IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06.Kasım.2023   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
Telgraf Çiçeği Bakımı


Evde bitki yetiştirmeyi sevenlerin pek yakından tanıdığı, saksı bitkilerine yeni yeni merak salanların ya da onu ilk kez görenlerin ise bir an önce tanışmak istediği bitkilerden telgraf çiçeğini tüm yönleriyle tanıyoruz bugün.

Şık görüntüsü ve zahmetsiz bakımı sebebiyle evde yetiştirmeye en uygun bitkiler arasında gösterilen, kısa sürede büyüyüp dallanmaya, yapraklanmaya başlayan bu bitkiden edinmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki detaylara göz atmayı ve önemli püf noktalarını atlamayı unutmayın deriz.

Telgraf çiçeği bakımı nasıl yapılır, telgraf çiçeği yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, anlatmaya başlıyoruz, toplanın!

Telgraf çiçeği nedir?

Telgraf çiçeği, dünya üzerinde birçok türü bulunan, basamak şeklinde sıralanmış çizgili yapraklarıyla dikkat çeken özel bir bitki. Ana vatanı Meksika, Orta Amerika ve Kolombiya olan bu özel bitki, yetiştirme şartları oldukça esnek olduğu için Asya, Afrika, Avustralya, Güney Amerika gibi dünyanın pek çok noktasında kolayca yetiştirilebiliyor. Ülkemizde de sıkça karşımıza çıkan bu bitki, halk arasında "Damat Pijaması Çiçeği" olarak da biliniyor. Genel olarak yeşil ve mor tonlarında şeritlere sahip yaprakları sayesinde diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebiliyor.

Bu güzelliği siz de evinizde, saksı içinde yetiştirmek isteyenlerdenseniz aşağıdaki detaylara dikkat etmeyi unutmayın diyor ve asıl önemli kısma geçiyoruz.

Telgraf çiçeği nasıl yetiştirilir?


Evinizde telgraf çiçeği yetiştirmeye başlayacaksanız, sevdiğiniz biri size telgraf çiçeği fidesi hediye ettiyse aklınızda hemen "Telgraf çiçeği evde, saksıda nasıl yetiştirilir?" sorusu oluşmuş olabilir. İşte o sorunun cevabı olacak şu adımlara dikkat etmeniz yeterli:

Saksı seçimi: Telgraf çiçeği doğru bakıldığında hızla büyüyen yayılmacı bir bitki. Bu sebeple saksı seçimi yaparken tercihinizi küçük değil orta boy ve büyük saksılardan yana kullanmalı, uygun bir alanınız varsa askılı saksıları tercih etmelisiniz. Zira kısa bir süre sonra bitkinizin dalları saksıdan önce yanlara, sonra da aşağıya doğru sarkmaya başlayacaktır. Bunun yanında, yanlışlıkla yapabileceğiniz fazla sulamanın ya da havasızlığın bitkiye zarar vermemesi için alacağınız saksının drenajlı olduğundan da emin olmalısınız, aklınızda bulunsun.

Toprak seçimi: Telgraf çiçeği su geçirgenliği yüksek, gevşek yapılı topraklarda daha kolay yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple evde, saksı içinde telgraf çiçeği yetiştirecekseniz mutlaka geçirgenliği yüksek toprakları tercih etmeli, toprağın torf bakımından da zengin olduğundan emin olmalısınız. Böylece bitkinizden çok daha kısa sürede verimli sonuçlar almaya başlayabilirsiniz.

Güneş ışığı: Bu özel bitki, güneş ışığı konusunda biraz seçici desek yeri. Zira bu bitki güneş ışığını seviyor olsa da doğrudan, şiddetli bir güneş ışığına maruz bırakılması önerilmiyor. Yapraklarda güneş lekelerinin oluşumunu engellemek ve bitkiyi uzun süre güvenle yetiştirebilmek için bitkiyi daha az şiddetli sabah ve akşam güneşlerini alabileceği alanlarda konumlandırabilirsiniz.

Sulaması: Çok sık sulama beklemeyen telgraf çiçeğini toprağı nemli kalacak şekilde sulamanız yeterli. Yaşadığınız yerin sıcaklığına, nemine ve evinizin şartlarına göre sulama sıklığı değişecek olsa da ortalama haftada 1 sulama telgraf çiçeği için yeterli görülüyor. Aşırı sulamadan ise mutlaka kaçınmanız gerekiyor. Zira aşırı sulanan telgraf çiçeğinin köklerinde çok hızlı bir şekilde çürümeler meydana gelebiliyor, aman dikkat.

Telgraf çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Telgraf bitkisini toprakla buluşturdunuz, evinizde doğru bir yere konumlandırdınız ve düzenli olarak sulamalarını yapmaya başladınız diyelim. İşte bu noktadan sonra şu adımlara dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız:

Bitkiyi doğru saksılarda yetiştirmeli, yayılmacılığını doğru şekilde yönetebilmelisiniz.
Yakınlarında farklı birçok bitki bulunmadığından emin olmalısınız, aksi halde onların saksılarına doğru genişleme gösterebilir, aman diyelim.
Bunun yanında telgraf çiçeğini doğru miktarda sulamanız gerektiğini unutmamalı, sulama konusunda aşırıya kaçtığınızda hemen drenaj deliklerinden saksının tablasına süzülen suları bitkiden uzaklaştırmalısınız. Aksi halde bitki kökleri hızla çürüyebilir.
Telgraf çiçeğini doğrudan şiddetli bir güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.
Eğer bitkinizin yapraklarınsa sararmalar olduysa bu susuz kalmaktan ya da aşırı güneşe maruz kalmaktan olabilir. Bunu anlayabilmek için doğrudan şiddetli güneş alıp almadığını kontrol etmeli, susuzluktan kaynaklandığını düşünüyorsanız da sulama sıklığınızı artırmalısınız.
"Ne zaman sulayacağımı anlayamıyorum" diyorsanız parmak testi yapabilirsiniz. Bu teste göre işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer parmağınız kupkuru çıkıyorsa sulama zamanı gelmiş demektir. Eğer parmağınız nemli çıkıyorsa sulamayı birkaç gün erteleyebilirsiniz. Eğer parmağınız çamura bulanmış halde çıkıyorsa sulama yapmayı bir süre bırakmalı, varsa saksının tablasında biriken fazla suyu atmalısınız.


url=https://resimlink.com/b0CZKIVS][/url]
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık