IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Hipnoz Hakkinda Bilinmeyenler


Hipnoz 18. yuzyil doktorlarindan F. Anton Mesmer’e gore hipnoz canli manyetizmasi olarak isim verilen mistik ve gercekustu bir guctu. Sonadiyla anilan ingilizcedeki “mesmerizm” yani hipnotizma (hipnotize etme),gunumuz psIkiyatristlerine gore fazlaca telkinleme durumunun, transa girmenin bir boyutudur.Aslinda salt anlamda bir uyku durumudur.Gercek ve ne kadar bilinc disi sanilip vucudun kendi ihtiyaclarina gore yoneldigimiz ve bilincle yaptigimiz uykunun yapay halidir. Oyleyse zihnin kontrolu disinda gerceklestigini kabul edebiliriz. Bu durumda bir iradeden bahsedebilir miyiz ? Hipnozun salt anlaminin beynimizin bilincalti bolumlerine erisip yenilenmeye ya da iyilesmeye ihtiyac duyan kisimlarini bir nevi tamir etmesidir. Kisinin hem bedenine hem dusunsel yasamina bir iyilestirme sonrasi yenilik kazandirir.Insan beyninin karmasIkligi aslinda incelemesi oldukca zor olan ve arastirma asamalarinin daha da zor bir hal almasiyla hipnotize islemlerinin de tek bir parca uzerinden degil, buyuk bir parcayi butune indirgeyerek beyinde paralel islemler yapip hepsini ayri ayri bir program gibi bir arada toplar. Bu baglamda hipnoz insanin bilincaltini kontrole almasini saglayan terapi yontemlerinden biri olarak karsimiza cikar.

Hipnozda Hangi Yontemler Kullanilir?
Yontem iceren inceleme ve gozlem turlerinden biri oldugundan, bu yontemler arasinda bakis, soz soyleme ve dusunce aktidir. Hipnozun temelinde Mesmer`in ogretilerinin oldugu bir gercektir. Evre icinde bir auranin,bir enerji dongusunun oldugunu ve bu bahsedilen dongunun insan bedenine benzer vaziyete oldugunu savunur.Bu akisa sahip enerjilerden biri bozulur ya da ilerlemede zorlanirsa eger benzer sekilde insan vucudunda da ayni etkiler gozlemlenebilir. Bunlar histerik problemlere de sebep olabilir. Bunu izleyen asamalarda hipnoz, serbest cagrisim gibi yontemlerle asilmaya calisarak sorunun temeline dayanan mesmer. Enerji sektemelerini ilerletecek ve cozume kavusturacak baska tur fizyoterapiyle temellendirilmeye yaklasilmistir.Hipnoza yer acmak icin aslinda yeni aniya yer acmak uzere oldugumuzu bilmemiz gerekir: Beyin yeni ani olusturmadigi zaman hipnozdadir. Boylece kisinin bilmedigini dusundugu bilgilere ulasilmasini saglar. Zihinle beden birbirine olagandaki halinden cok daha yakin olur ve hislerinin en yogun evresindedir. Hipnoz ilk seviyede sol beyin gecisi uzerinde harekete baslar. Trans durumu ilerledikce sag beyin aktivitesi daha baskin hale gelir. Hipnozda beyin dalgalarinin yuksuk seviyede uyaniklik halinin betadan alfaya gecisi seri derecede gerceklesir. Hipnozun ilk seviyesi yani laterjik asamaya gecis ancak bedenin gevsemesi ile saglanir. Bu derecede birey sempatik sinir sisteminden parasempatik sinir sistemine yavasca gecis yapmaya baslar. Zihinde rahatlamalar arttikca beyin dalgalarinda gorulen titresim seyrelir ve buna bagli bir fonksiyonla sag beynin islevi ve aktivasyonu da o derece artar. Hipnozun yontemsel cesitlerinde agri tedavisi icin kullaniliyor. Yapilan calismalar sonucunda sirt agrilarinda, bel agirlarinda ve kanser tedavilerinden dogan agrilardan, bunun gibi kronik agrilari da iyilestirdigi de gozlemendi. Tum bunlarin yaninda bazi ameliyatlarda anestezi olarak bile kullanildigi gorulmustur. Kullanim teknigi bu alanda oldukca basittir ki hastanin sadece ic dunyasina odaklanmasi ve gecmis ani kayitlarin gozden gecirmesi isteniyor. Yeterli nefes kontrolleriyle gecmiste yasanmis deneyimlerin tekrar yasanmalari saglanir. PsIkolojik sorunlar nedeniyle ortaya cikan somtizasyonlarda da etkili oldugu gozlenmistir.

PsIkologlarin Hipnoz DegerlendirmeleriHipnoz Hakkinda Bilinmeyenler
Freud hipnozun patolojiyi doguran anilara ve duygulara ulasma konusunda baslangicta kendisi ve Breuer`in sandigindan daha az ise yaradigini gormeye baslamisti. Klinik deneyimleri artikca semptomlarin kalici olarak ortadan kalkmasinin en belirleyici ogenin uygunuz olan baska bir ogenin bilincdisi malzemenin normal bilince erisebilir hale gelmesi oldugunu farketmisti. (Ornegin pappenheimdeki bilincdisi dusunce soyle bir sey olabilirdi . Bu kadinin igrenc kopeginden nefret ediyorum ve benim bardagimdan su icmesine izin vermesi beni ofkelendiriyor.) Bir hipnotik trans sirasinda ortaya cikan can sIkici anilar hasta transtan ciktiginda yeniden ulasilamaz hale geliyorlardi.Hastanin zihninde Freud`un savunma adini verdigi direnen bir kuvvet vardi ve anilari etkin bir bicimde farkindalik alaninin disinda tutuyordu. Hipnotik trans savunmayi yapay bicimde asiyor, analistin iltihap toplayan gizlere ulasmasina olanak taniyordu. Ancak asil farketmesi gereken kisi hastanin kendisiydi ve bilemiyordu cunku trans sona erdiginde o aniya yonelik direnc yeniden islerlik kazaniyordu. Trans sonrasina analistin hastayi ortaya cikmis. Gizler konusunda bilgilendirmesi hastaya yasantisal degil yalnizca dusunsel farkindalik saglayabilirdi.
Hipnoz sirasinda kayda gecen beyin dalgalari degerlendirmelerinde uyku ve ruya gorme haliyle baglantili dusuk frekans dalgalarinda bir artis gozlemlenir. Bu da tam uyaniklik halinde yuksek frekansli dalgalarda bir dususu gosterir. Her ne kadar bir dusus yasansa da tamamen ortadan kalkmamistir.Bu durum hipnozun ruyaya ne kadar benzedigini bize gosterir. Fakat bu hipnoz halindeki bireyler tamamen istem disi hareket edip de soylenen her seyi yaparlar anlamina gelmez. Kisiyi hipnoz etmenin belli yollari vardir. Kisinin yani oznenin dis dunyayla baglantisini kesmek icin ozellikle kullanilan bir cisme mesela cep saatine odaklanmasi istenebilir. Buna sabit bakis adi verilir. Baslarda cok sIk kullanilan bu yontem gunumuzde azalmistir ve cogu kisi uzerinde ise yaramaz. Diger bir yontem ani emir ve komutlarla zihni mesgul etme uzerinedir.Bilinen ucuncu bir yontem de kademeli rahatlamadir. Dingin bir ses tonuyla konusarak ya da huzur veren gorseller kullanilarak hipnozu yapan psIkaytr oznenin zararli aliskanliklarini kisinin kabul etmesi icin bir ortam saglar . Yontemlerin kimler uzerinde kullanildigi ya da ne kadar ise yaradigi uzerinde farkli tartismalar olussa da yuz yildan fazla zamandir hipnozun anlamini bulmaya calistilar.Bir cok uzman araba surmeyi ya da akista bir sey izlemeyi (TV,video) hipnoz durumlari olarak tanimladilar.Hipnoz durumlarinin her bir cesidinde kisinin kendi istegiyle gerceklestigini soylemekte fayda var.
Bugun hipnoz cok cesitli alanlarda kulaniliyor.Kullanim alani gecise gore cok daha yaygin olmasina karsin tip alanindaki kullanimi gorece kisitlidir. Bunun nedeni hipnozun hem kendinin hem yontemlerinin tam olarak belirlenmemis olmasidir. Bu neliklerin cevaplari ozunde. Hipnotik transinin cevresinde olup bitenlerin farkina varamayacak derecede odaklanmak, ileri derece konsantre olmaktir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık