10.Ekim.2024 | #1 |
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net |
Çiğ Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Hangi besinleri pişmiş hangilerini çiğ tüketmeliyiz?
DOMATES: Domateste bulunan antioksidan özellik gösteren likopen pişirildiğinde vücut tarafından kullanılma oranı artıyor. Bu nedenle domates pişirilerek tüketilmelidir. BROKOLİ: Brokoli çiğ, düşük ısıda-kısa süreli pişirilmiş veya buharda haşlanarak tüketilmelidir. Yüksek ısı antikanserojen etki gösteren sulphoraphane maddesinin azalmasına neden olur. Bu karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi Brassicaceae familyasındaki tüm gıdalar için geçerlidir. KIRMIZI BİBER: Kırmızı biber yüksek oranda C vitamini içerir. Isı ile C vitamini kayıpları meydana geldiğinden çiğ tüketilmelidir. SARIMSAK: Sarımsak içeriğindeki ‘allicin’ maddesi sayesinde antimikrobiyal, antioksidan ve kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Allicin etkisi ezilince daha çok ortaya çıkar, yüksek ısıyla ise kaybolur bu nedenle sarımsaktan en iyi çiğ ve ezilmiş şekilde yararlanılır. Pişirme işlemi gerekliyse de ezildikten sonra 10 dakika bekletilip pişirilmelidir. SOĞAN: Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir. KUŞKONMAZ: Kuşkonmaz pişirilmelidir çünkü pişirme sayesinde antikanserojen etki gösteren ferulik asit daha emilebilir hale gelir. Çiğ Tüketilmemesi Gereken Besinler Patates Sosis Fasulye Mantar Karides Badem Bambu filizi Ravent Manyok alinti |
|
|