IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 28.Mayıs.2024   #1
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net
Bağışıklığı Güçlendiren Besinler Nelerdir?


Turunçgiller


'Turunçgiller nelerdir?' öncelikle ona değinmek isteriz. Popüler bazı turunçgiller; Portakal, mandalina, greyfurt, limon, misket limon, bergamot, kumkuat… Çoğu insan üşüttüklerinde ya da halsiz hissettiklerinde C vitaminine doğru giderler. Çünkü bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Hemen hemen tüm turunçgiller C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini karşılayacağınız seçenekler bu kadar fazlayken beslenme rutininize sokmanızda oldukça kolay olacaktır. C vitamini vücutta depolanabilen bir vitamin değildir. Günlük olarak alınması gerekir. Genellikle günlük kullanımda önerilen miktarlar;

Kadınlar için; 75 mg,

Erkekler için; 90 mg şeklindedir.


Kırmızı Dolmalık Biber
Turunçgillerin en yüksek oranda C vitamini içerdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kırmızı dolmalık biberler 30 gr başına portakala göre neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdırlar.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı cildi korumanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten, gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.


Brokoli
Brokoli, vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Brokoliden alabileceğiniz en yüksek verimi almak için çiğ tüketebilirsiniz. Dip soslar ile birlikte yemesi keyifli olacaktır. Çiğ tüketmek istemiyorsanız buharda pişirerek tüketmeyi tercih edebilirsiniz.


Sarımsak
Sarımsak, dünyada hemen hemen her mutfakta kullanılan bir üründür. Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sağlık içinde olmazsa olmaz bir gıdadır.

İlk uygarlıklar enfeksiyonlar ile savaşmada sarımsağı kullanmışlardır. Sarımsağın bağışıklık arttırıcı özellikleri, allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun konsantrasyonundan geliyor gibi görünüyor.



Zencefil, hastalandıktan sonra birçok kişinin başvurduğu başka bir malzemedir. Zencefil iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil mide bulantısına da iyi gelir. Zencefil ayrıca kronik ağrıyı azaltabilir ve hatta kolesterol düşürücü özelliklere sahip olabilir.



Ispanak, sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta karoten ile dolu bir sebzedir. Brokoli gibi, ıspanak da besinlerini korumak için mümkün olduğunca az pişirildiğinde daha sağlıklıdır. Bununla birlikte, hafif pişirme, A vitamininin emilmesini kolaylaştırır ve diğer besinlerin bir anti-besin olan oksalik asitten salınmasına izin verir.




Yoğurt, tüketirken tercihen evde kendiniz yaptığınız yoğurtları tüketmeye çalışın. Eğer yapamıyorsanız mutlaka etiketlerinde “canlı ve aktif kültürler” ibaresi bulunan yoğurtları tüketmeye çalışın. Bu kültürler, hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi uyarabilir. Aromalı, şekerli yoğurtlar yerine sade yoğurt tercih etmeye çalışın. Sade yoğurda meyve ve bal ekleyerek tüketebilirsiniz. Yoğurt içeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek oranlı bir D vitamini kaynağıdır. D vitamini, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını güçlendirdiği düşünülmektedir.


Badem
Soğuk algınlığını önleme ve soğuk algınlığıyla savaşma söz konusu olduğunda E vitamini, C vitamininin arkasında kalır. Ancak bu güçlü antioksidan, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. E vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani düzgün bir şekilde emilmesi için yağın varlığını gerektirir. Badem gibi kuruyemişler vitaminle doludur ve ayrıca sağlıklı yağlar içerir.

Yetişkinlerin her gün sadece yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyacı vardır. Yaklaşık 46 bütün, kabuklu badem, önerilen günlük miktarın yaklaşık yüzde 100'ünü sağlar.



Ayçiçeği çekirdekleri fosfor, magnezyum ve B-6 ve E vitaminleri gibi besinlerle doludur. E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun düzenlenmesi ve sürdürülmesinde önemlidir. Yüksek miktarda E vitamini içeren diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

Ayçiçeği çekirdekleri selenyum açısından da inanılmaz derecede yüksektir. Günde sadece 30 gr tüketmek günlük selenyum ihtiyacını karşılar.




Zerdeçal, hem osteoartrit, hem de romatoid artrit tedavisinde yıllardır bir anti-inflamatuar olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar, zerdeçalın kendine özgü rengini veren yüksek konsantrasyondaki kurkuminin egzersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Curcumin, bir bağışıklık güçlendirici ve bir antiviral olarak söz veriyor. Daha net sonuçlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.



Yeşil Çay
Hem yeşil, hem de siyah çaylar antioksidanlar ile doludur. Yeşil çayın diğer çaylardan farklı olması bir başka güçlü antioksidan olan epigallocatechin gallate (EGCG) seviyeleridir. Çalışmalarda, EGCG'nin bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Siyah çayın geçtiği fermantasyon süreci, EGCG'nin çoğunu yok eder. Yeşil çay ise buharda pişirilir ve fermente edilmez, bu nedenle EGCG korunur.



Papaya, C vitamini yüklü başka bir meyvedir. Tek bir orta boy meyvede günlük önerilen C vitamini miktarının iki katı bulabilirsiniz. Papayalarda ayrıca anti-inflamatuar etkileri olan papain adı verilen bir sindirim enzimi bulunur.

Papayalar, tümü genel sağlığınız için faydalı olan yeterli miktarda potasyum, magnezyum ve folat içerir.




Kivi
Papayalar gibi kivi de doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini dahil olmak üzere bir ton temel vitamin ve mineralle doludur. C vitamini, enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini güçlendirirken, kivinin diğer besinleri vücudunuzun geri kalanının düzgün çalışmasını sağlar.



Kümes Hayvanları
Hasta olduğunuzda ve hemen yaptığımız ve içtiğimiz tavuk suyu bizi daha iyi hissettirir. Kendimizi daha iyi hissetmemizin sebebi plasebo etkisinden daha fazlasıdır. Çorba, soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirebilecek inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B6 vitamini bakımından yüksektir. Vitamin B-6, vücutta meydana gelen birçok kimyasal reaksiyonda önemli bir oyuncudur. Yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için de hayati önem taşır.

Tavuk kemiklerini kaynatarak yapılan et suyu, bağırsak iyileşmesi ve bağışıklık için yararlı olan diğer besinleri içerir.


Kabuklu deniz ürünleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışan birçok kişinin aklına gelen bir gıda ürünü değildir, ancak bazı kabuklu deniz ürünleri türleri çinko ile doludur.

Çinko, diğer birçok vitamin ve mineral kadar dikkat çekmez, ancak bağışıklık hücrelerimizin amaçlandığı gibi çalışabilmesi için vücudumuzun buna ihtiyacı vardır. Çinko içeriği yüksek olan kabuklu deniz ürünleri çeşitleri şunlardır;

İstiridyeler
Yengeç
Istakoz
Midye
Günlük önerilen değerden fazla çinko tüketimi tam aksi bir etki yaratarak bağışıklık sistemi işlevini engelleyebilir. Yetişkinler için önerilen değerler erkekler için 11 mg, kadınlar için 8 mg’dır.



Kan Portakalı
Kırmızı görüntüsü nedeniyle 'kan portakalı' olarak da adlandırılır ve BBC Good Food'a göre narenciye ailesinin gerçek 'süper yıldızlarıdır'. BB, "Aynı miktarda C vitamini ile normal bir portakalın beş katı antioksidan aktiviteye sahiptirler. Araştırmalar, yedi gün boyunca her gün bir bardak kan portakalı suyunun iltihabı azaltmaya ve kandaki antioksidan seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir" diyor.



Nar
Nar, öksürük ve soğuk algınlığının tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilecek polifenoller içerir.




Yabani Somon
Soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olan çinko ile doludur. Aynı zamanda inflamasyonu azaltmaya, viral enfeksiyonları önlemeye ve bağışıklık hücrelerinin işleyişini güçlendirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.



Arpacık Soğanı
Bazı araştırmalara göre normal soğandan daha fazla polifenol içerir; vücudun hastalıklarla bağlantılı serbest radikal hasarıyla mücadele etmesine yardımcı olmada rol oynar.



Bitter Çikolata
BBC Good Food'a göre bitter çikolata, bağışıklık sistemini desteklemek için magnezyum içerir. BBC makalesinde "Magnezyum ve bağışıklık güçlendirici faydalardan en fazla yararlanmak için çok koyu çikolatayı seçtiğinizden emin olun" diyor.


Kekik
Antimikrobiyal, antiviral ve antifungal özellikleriyle bilinen kekik esansiyel yağları içerir ve bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.


alinti

  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık