08.Nisan.2024 | #1 |
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net |
Ramazan'ın 30. günü için iftar menüsü
Pırasa çorbası
Rulo köfte (Dalyan Köfte ) Pirinç Pilavı Hardal Soslu Yeşil Salata Sirene Tatlısı Pırasa çorbası tarifi malzemeleri 4 adet pırasa (500 gr) 2 adet patates 1 adet soğan 2 adet havuç yarım demet dereotu baharatlar (sevdiğiniz baharatları kullanabilirsiniz) 1.5 tatlı kaşığı tuz 1.5 litre su Pırasa çorbası nasıl yapılır? Sebzeleri dilediğiniz büyüklükte doğruyoruz. Sebzeler pişince blender dan geçiriyoruz bu yüzden sebzelerin şekli önemli değil. Geniş boy tencereyi ocağa alalım ve içine 1 yemek kaşığı tereyağ ve 4 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edelim. Ardından soğanlarımızı alalım ve kavuralım. (çok fazla kavurmayalım) Ardından havuçlarımızı ekleyelim ve bir kaç dk kavuralım. Sonrasında da patatesleri ekleyelim ve yine bir kaç dakika kavuralım. Üzerine pırasaları ilave edelim ve şöyle bir karıştıralım. Şimdi baharatlarımızı ekleyelim. Baharat olarak sevdiğiniz baharatları kullanabilirsiniz. 1,5 litre kaynar suyu tencereye ilave edelim ve orta ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayınca ocağı en kısık ayara getirelim. Sebzeler yumuşayınca ocağın altını kapatalım ve blender ile prüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çorbamızı blend edelim. Rulo köfte tarifi malzemeleri 500 gr köftelik dana kıyma 1 adet soğan 2 sarımsak 1 tam yumurta 3 yemek kaşığı galeta unu yada ince ufalanmış bayat ekmek(30 gr) 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı köfte baharatı Yarım tatlı kaşığı tuz İçi için; 1 patates 1 havuç 1 küçük kase bezelye 80 gr kaşar peyniri veya mozeralla peyniri Sürmek için; 1 yumurta akı Sosu için; 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı domates salçası 1 adet domates rendesi 1 su bardağı sıcak su (200 ml) 1 çay kaşığı tuz Ayrıca; 1 adet domates ve 2 yeşil biber Kıyma harcımız için gerekli olan tüm malzemeleri bir kaba alıp birbirine tamamen karışana kadar yoğuralım. İyice yoğurduğumuz harcın üstünü bir streç film ile kapatıp buz dolabında 2 saat kadar dinlendirelim. İçine koyacağımız malzemeleri minik minik doğrayıp haşlayalım. ( ben bezelye havuç ve patates kullandım dilerseniz mantar vs. koyabilirsiniz) Dinlenmiş harcımızı alıp 2 adet yağlı kağıt arasında merdane yardımıyla ince bir şekilde açalım üstteki yağlı kağıdı çıkaralım. Kıyma harcımızın üzerine haşladığımız sebzelerimizi rulo yapmaya uygun bir konumda koyalım. Rulomuzu altta kalan yağlı kağıt yardımıyla nazikce sardıralım ve yağlı kağıdı üstüne sarılı bir şekilde bırakalım. İki ucunu şeker paketiymiş gibi bükelim. 1 saat kadar bu şekilde buz dolabında dinlendirelim Dinlenen rulomuzu önceden ısıtılmış 230 derecelik fırında 30 dakika pişirelim. O sırada domates sosunu yapalım; Yağımızı bir tavaya alıp salça ve sarımsağı kavuralım. Kavurduktan sonra domates veya domates suyumuzu ekleyip kaynadıktan sonra 10 dakikak kadar daha pişirelim ve altını kapatalım. Rulomuzu 30 dakika sonra fırından alıp yağlı kağıdı çıkartıp üzerinin kızarması için 10 dakika kadar tekrar pişirelim. Pişen rulomuzu sıcakken dilimlere ayıralım ve domates sosu ile dilediğimiz gibi servis edelim. Pirinç Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeler 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı 2 yemek kaşığı arpa şehriye 1 su bardağı baldo pirinç 1,5 su bardağı sıcak su 1 adet kesme şeker 4 damla limon suyu 1/2 çay kaşığı tuz Pirinç Pilavı Hazırlanışı Tereyağı ve ay çiçek yağını geniş tabana sahip bir tencerede kızdırın. Kızan yağların üzerine arpa şehriyeleri atarak kısık ateş üzerinde kavurmaya başlayın. Pirinçlerinizi süzgece alarak yıkayın. Suyun rengi beyazdan berrak olana kadar yıkama işlemini sürdürün. Ardından arpa şehriyenizin üzerine ekleyerek şeffaf bir görünüm alana kadar ikisini de kavurmaya devam edin. Bu aşamada ise pirinçlerin lapa olmaması için üzerine esmer şeker ve yeni sıktığınız limon suyunu ilave edin. Hem de pirinçleriniz beyaz kalacak bu işlemi yaptığınızda. Sıcak suyu pilavın üzerine ekleyin ve tuzu da katın. Sadece 1 kez karıştırıp kapağını kapatarak 10 ile 12 dakika arasında kısık ateşte pişirin. Karıştırma işlemini tahta kaşık ile yapın. Sürenin sonunda ise pilav suyunu çektiğinde üzerine bir kağıt havlu örtüp tencere kapağını kapatın. Bir süre dinlendirdikten sonra yemeye hazır hale gelecektir. Hardal Soslu Yeşil Salata için Malzemeler 1 göbek marul 8 kiraz domates 1 çay bardağı tane mısır Yarım demet roka 2 yemek kaşığı jalapeno biber turşusu Sos için: 1 yemek kaşığı hardal 1 tatlı kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı mayonez 1 tatlı kaşığı susam 2 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz Hardal Soslu Yeşil Salata Nasıl Yapılır Marul ve roka yapraklarını yıkayıp suyunu süzün. İri doğrayarak bir tabağa alın. Kiraz domatesleri ortadan ikiye bölüp salatanın üzerine yerleştirin. Biber turşusu ve mısır tanelerini de salataya ekleyin. Bir kasede hardal, yoğurt, mayonez, tuz ve zeytinyağını karıştırın. Susamları tavada kavurun. Sosa ekleyerek salatanın üzerine dökün. Servis yapın. Afiyet olsun. Sirene Tatlısı için Malzemeler Hamuru için 250 gr tuzsuz lor peyniri 2 yumurta 1 su bardağı un 1 su bardağı irmik 1 çay kaşığı limon suyu Yarım paket kabartma tozu Şerbeti için 4 su bardağı toz şeker 5 su bardağı su Üzeri için Böğürtlen Vanilyalı dondurma Sirene Tatlısı Nasıl Yapılır Fırını 180 derecede ısıtın. Hamur için gereken malzemeleri hamur yoğurma kabına alın ve iyice karıştırıp çok yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru yıldız uç takılmış bir krema torbasına doldurup yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak ceviz büyüklüğünde sıkın. Önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğuması için bekletin. Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Şurup kıvamına geldiğinde soğumuş olan hamurların üzerine gezdirin. 1-2 saat bekletin. Dondurma ve böğürtlenle birlikte servis yapın. Afiyet olsun. |
|
|