31.Mart.2024 | #1 |
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net |
Ramazan'ın 21. günü için iftar menüsü
Beyran Çorbası Antep Tava Firik Pilavı Antep Salatası (Avrat Salatası) Ayran Antep Katmeri (( Gaziantep Yöresi )) Beyran Çorbası (Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler 1 kg kemikli kuzu gerdan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 su bardağı pirinç 8-10 diş sarımsak Yarım yemek kaşığı biber salçası Tuz Kırmızı toz biber Karabiber 8 su bardağı et suyu (haşlanan etin suyu) Beyran Çorbası (Nasıl Yapılır? Et düdüklüye alınarak üzerini geçecek kadar su koyulup (su miktarını çorbanın kıvamına göre kendiniz ayarlayınız) haşlanıncaya kadar pişirilir. Pişen etler süzülerek (suyunu atmayın) kemiklerinden ayrılır ve ufak ufak parçalanır. Etlerin suyu bir tencereye alınır ve İçerisine pirinçler eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra tereyağı, biber salçası, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar ilave edilir. Daha sonra haşlanmış etler de eklenir ve çorba kaynamaya bırakılır. Bir süre daha kaynadıktan sonra altı kapatılır. Tereyağını çorbayı kaselere koyduktan sonra üstüne de gezdirebilirsiniz. Arzuya göre servis esnasında kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. Antep Tava Tarifi İçin Malzemeler 3 adet patlıcan 3 adet patates 4 adet soğan 5 adet yeşilbiber 3 adet domates 750g kuzu kuşbaşı 9 diş sarımsak Sosu için; 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı dolusu tuz 1,5 su bardağı su 1 çay bardağı zeytinyağı Antep Tava Tarifi İlk olarak patlıcanlarımızı bekleteceğimiz suyu hazırlayalım. Bunun için geniş bir kap içerisine suyu dolduralım ve birazda tuz ekleyerek karıştıralım. Daha sonra patlıcanlarımızı alacalı bir şekilde soyalım ve küp küp doğrayalım. Sonrasında hazırladığımız tuzlu suya alarak bekletelim. Kabın üzerine kapak kapatarak patlıcanların suyun üzerine çıkmasını engelleyebilirsiniz. Patateslerimizin kabuğunu soyalım ve küpler halinde doğrayalım. Ancak çok küçük doğramamaya dikkat etmelisiniz. Soğanlarımızı, biberlerimizi ve domateslerimizi de yine çok küçük olmayacak şekilde küpler halinde doğrayalım. Yeşil biber kullanmak istemiyorsanız yerine kapya biberde kullanabilirsiniz. Doğrama işimiz bittikten sonra fırın tepsimizin bir kenarına etlerimizi alalım. Daha sonra patlıcanlarımızı, patateslerimizi, yeşil biberlerimizi, soğanlarımızı ve domateslerimizi de tepsiye alalım. Sarımsaklarımızı da ilave ettikten sonra yemeğimizin sosunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir kap içerisine domates salçası, biber salçası, kekik, pul biber, kimyon, karabiber, tuz, su ve zeytinyağını alarak pürüzsüz olacak şekilde tel çırpıcı yardımı ile karıştıralım. Hazır olan sosumuzu tepsimize boşaltalım ve sosun et ve sebzelerle iyice karışması için elimizle malzemelerimizi güzelce harmanlayalım. Yemeğimizin üzerini sar pişir ile kapatalım ve önceden ısıttığımız 200°C fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Süre sonunda pişen yemeğimizi fırından alalım, sar pişiri üzerinden çıkartalım. Yemeğimizin üzerinin kızarması için tekrardan üzeri açık bir şekilde fırına verelim ve 30 dakika daha pişmeye bırakalım. Fırından aldığımız Antep Tavamız servise hazır Firik Pilavı Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler 1,5 su bardağı firik 1 su bardağı pilavlık bulgur Yarım su bardağı yeşil mercimek 1 yemek kaşığı biber salçası 1 adet soğan (büyükçe bir soğan kullandım) Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı 5-5,5 su bardağı tavuk suyu Karabiber Pul biber Tuz Yeşil mercimeği vaktiniz varsa, ılık suda 3-4 saat bekletin. Vaktiniz çok yok ise, tencerede hafif yumuşayana kadar pişirin. Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun. Üzerine firik ve bulguru koyarak kavurun. Yeşil mercimeği de ekleyerek, 3-4 dk. daha kavurun. Üzerine salçayı ekleyin, kavurup baharatları ekleyin. (Ben 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı da pul biber kullandım). Tuzu ve sıcak tavuk suyunu ilave edin. Kapağını kapatarak, orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu biraz çektikten sonra, kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu tamamen çekip pişen pilavın altını kapatın, tereyağını ekleyerek karıştırın ve kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın. 15-20 dk. demlenen pilavı, servis edebilirsiniz. Antep Salatası için Malzemeler 4 Adet Domates 1 Adet Kuru Soğan 2 Adet Yeşil Biber 1 Adet Kırmızı Biber 1 Demet Maydanoz 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber 1 Adet Limon Suyu Yarım Tatlı Kaşığı Sumak Ekşisi 1 Yemek Kaşığı Nar Pekmezi Tuz Antep Salatası yapılışı Domatesler yıkanır ve ufak ufak doğranarak bir kaba konur. Kuru soğanın kabukları soyulur, doğranıp domateslerin üzerine ilave edilir. Yeşil biber, kırmızı biber ve maydanozlar yıkanır, ayıklanır ve ince ince doğranıp domateslerin üzerine konur. Bu malzemeler, hepsi birden limon suyu, nar pekmezi, sumak ekşisi, kuru nane, toz biber tuz ilave ederek karıştırılıp servis yapılır. Antep Katmeri Malzemeleri: Hamuru İçin: 2 su bardağı un 1 su bardağı su 100 gram tereyağı 2 çay kaşığı tuz İç İçin: 1 tepeleme çay bardağı toz şeker 1 tepeleme çay bardağı toz Antep fıstığı 200 - 250 gram kaymak Açmak İçin: Nişasta Üzeri için: Arzu edilen miktara göre kaymak ve toz Antep fıstığı Antep Katmeri Yapılışı: Unu temiz tezgaha alın. Tuzunu ekleyin, yavaş yavaş ılık su ilavesiyle birlikte yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanıp, kıvam alınca yoğurma işlemine son verebilirsiniz. Kadifemsi kıvamı alan hamuru bir beze haline getirin. Bezeyi en az 8 - 10 saat, hafif ayçiçeği yağında veya üstü nemli bir bez ile kapatarak oda sıcaklığında bekletin. Bekleyen hamuru merdane ve nişasta yardımı ile baklava yufkası inceliğinde açın. Hamuru, biraz da elinizle tezgaha vura vura inceltmeniz gerekebilir. Ya da merdane sonrası ince oklava ile açabilirsiniz. Açtığınız hamurun dört köşesini kare veya dikdörtgen olacak şekilde içe katlayın. İçerisine tereyağını sürün. Toz şekeri, Antep fıstığını ve kaymağı ekleyin. Hamuru kapatın ve üzerine bir miktar daha tereyağı sürün. Hangi yöntem ile yapacaksanız yapın, katmeri iyice kızartın. Üzerine toz Antep fıstığı ve ekstra kaymak ilavesi ile servis edebilirsiniz. |
|
|