20.Mart.2024 | #1 |
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net |
Ramazan'ın 10. günü için iftar menüsü
Sakala çarpan çorbası
Zürbiye İlibada sarması Afiyan salatası Ekmek Kadayıfı (Afyon Yöresi ) Sakala Çarpan Çorbası Tarifi İçin Malzemeler 1 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı erişte 1 adet orta boy soğan 1 yemek kaşığı domates salçası 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı zeytinyağı 6 su bardağı su 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı nane Tarifi Sakala çarpan çorbası için önce mercimekleri haşlayın. Yemeklik doğranan soğanları yağda kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Haşlanan mercimekleri koyun ve karıştırın. Ardından tencereye 6-7 su bardağı su ekleyin, kaynamaya bırakın. Çorba kaynadıktan sonra içine 1 su bardağı erişte koyup, karıştırın. Erişteler yumuşayana kadar pişirin. Son olarak nane, tuz ve karabiber ekleyin. Sakala çarpan çorbasını 1-2 taşım daha kaynatın. Sıcak sıcak servis edin. ZÜRBİYE TARİFİ: MALZEMELER 250 g kuşbaşı kuzu eti Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı domates salçası Yarım kg arpacık soğan Tuz Karabiber Kırmızı pul biber Salçayı ilave edin ve salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edin. Haşladığınız kuzu etlerini bir kevgir yardımı ile süzüp soğanlara ilave edin ve 3-4 dakika daha kavurun. Eti haşladığınız sudan 2 su bardağı kadar ekleyip tuz ve baharatlarla tatlandırın. Ocaktan alıp sıcak servis yapın. İLİBADA SARMASI TARİFİ MALZEMELERİ 1,5 kg. labada 1 su bardağı düğü (ince bulgur) 2 çorba kaşığı un 2 orta boy soğan 2-3 diş sarımsak Yarım su bardağı sıvı yağ 1 çorba kaşığı salça 2 yemek kaşığı süzme yoğurt 1 tatlı kaşığı kuru nâne 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı tuz İlibada sarması yapılışı için; düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir. Pembeleşene kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nâne ve kırmızı biber ilave edilir. Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nâne ve kırmızı biber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarımsaklı yoğurt daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir. Yapımı için malzemeler 1 kilogram taze afiyan 2 adet domates 250 gram yeşil soğan 1 demet maydanoz 1 adet limon 1 tatlı kaşığı tuz 2 yemek kaşığı zeytinyağı Afiyanı, yeşil soğanı, domatesi ve maydanozu ince ince doğrayın. Sebzeleri salata kasesinde karıştırın. Limonu sıkıp suyunu tuz ve zeytinyağı ile iyice çırparak sosunu hazırlayın. Salatayı servis etmeden önce sosunu üzerine gezdirip karıştırın. Afiyan salatasına mevsimine göre başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Salatanıza arzu ederseniz haşlanmış yumurta da ilave edebilirsiniz. (( Yöresel dilde "Afiyan Salatası" denilir. "Afiyan" haşhaş bitkisinin tarlada ilk yeşerdiği zaman yapraklarına verilen addır. Bu yapraklar tarladan toplandıktan sonra kökleri kesilerek ayıklanır. Marul salatası gibi hazırlanır. Afiyan salatası yapılırken mevsimine göre istenilen diğer sebzeler de katılabilir. Ayrıca haşlanmış yumurta ilavesiyle de hazırlanabilir.)) Ekmek Kadayıfı Ekmek Kadayıfı için Malzemeler Malzemeler 1 hazır ekmek kadayıfı Şerbet için 5 su bardağı toz şeker 6 su bardağı kaynar su 1 tatlı kaşığı limon suyu 2 çorba kaşığı su Üzeri için 400 gr kaymak Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır Kadayıfı yüksek kenarlı geniş bir tepsiye yerleştirin. Üzerini örtecek kadar kaynar suyu döküp tepsiyle kapatın. Su soğuyunca kadayıfın üzerine bastırarak suyunu süzdürün (gerekirse fazla suyunu kağıt havlu ile alabilirsiniz) Şerbet için, su ve şekeri tencerede şurup kıvamında kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Kalan 1 su bardağı şekeri bir kapta 2 çorba kaşığı su ile karıştırın. Kısık ateşte devamlı karıştırarak şekeri karamelize edin. Karamel rengini alınca hazırladığınız şerbete ekleyip karıştırın. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Ekmek kadayıfını ocağın üzerine alın. Karamelli şerbetin yarısını üzerine gezdirip dökün. Tepsiyi sık sık çevirerek kısık ateşte pişirin ve şerbetini çektikçe üzerine tekrar şerbet ilave ederek 45 dakika pişirin. Ekmek kadayıfını soğuyunca dilimleyip kaymakla servis yapın. Afiyet olsun |
|
|