IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

1Beğeni(ler)
  • 1 gönderen meLanie

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.Kasım.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net
Dolma ve sarmalar için püf noktaları



Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında gelir dolma ve sarma. Etli ya da zeytinyağlı olarak çok sayıda tarifi sofralarımızı süsler, damakları lezzetlendirir.

Kabak, biber gibi birçok sebzeyle hazırlanan dolmalar ile, lahana ve asma yapraklarıyla yapılan sarmaların lezzeti için dikkat etmeniz gereken kimi püf noktalar ise şöyle…

Dolma ve sarma iç harcı için kullanacağınız pirincinizi mutlaka ılık suda bekletip yumuşatın ve nişastasından arındırmak için birkaç defa sudan geçirin. Böylece içinin sert kalmasını önlersiniz.
Zeytinyağlı sarma ve dolmanın daha lezzetli olması için sızma zeytinyağı kullanın.
Sarmaların pişerken dağılmaması için üstünü porselen bir tabakla kapatın.
Artan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Dolmaların kurumaması ve daha parlak görünmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bırakın.
Sarma yaprakları kalın damarlı ve çok büyük yapraklı olmasın. Ayrıca sarı üzümlerin yapraklarını tercih edin.
Salamura yaprakların tuzunu çıkarmak için geniş bir kabın içinde suya basın ve ara sıra suyunu değiştirin.
Salamura yaprakların iri olanlarını etli dolma yaparken kullanmak için ayırın ve dondurucuda saklayın.
Lahana yapraklarının çok iyi pişmesi için piştikten sonra soğuk suda bekletin.
Dolma yapacağınız kabak, patlıcan, domates gibi sebzelerin dış kabuklarını soymayın.
Dolma içinin daha lezzetli olması için soğanını bol kullanın.
Dolma içine kullandığınız soğanı rendelemeyin, bıçakla doğradığınızda çok daha lezzetli olacaktır.
Taze nane, maydanoz ve dereotu gibi otlar dolmalarınıza farklı bir lezzet katar.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın.
Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin.
Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Dolmalar pişerken kurumasın diye üzerine sert ve damarlı birkaç yaprağı serebilirsiniz.
Lahana veya yaprak sarması pişireceğiniz tencerenin dibine sert ve damarlı olan yapraklardan dizerseniz tencerenin dibindeki dolmalarınız da iyi pişer.
Dolmayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin.
Pişen dolmalarınızın üzerine biraz zeytinyağı gezdirirseniz dolmalarınız hem daha lezzetli olur hem de daha parlak ve güzel görünür.
Pişen dolmaları kendi tenceresinde soğumaya bırakın.


Merhamet bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık