08.Kasım.2023 | #1 |
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net |
Migreni Tetikleyen Etkenlerden Kaçınmak İçin
Migreni Tetikleyen Etkenlerden Kaçınmak İçin
Günlük yaşamda birçok etken migreni tetikleyebilir. Bunlar kişinin hassasiyetine bağılı olarak duygusal stres, yemek öğünlerini atlamak, alkol, tüketilen besinler ve daha birçok etken olabilir. Migreni kontrol etmek için kişinin kendi migren modelini anlaması gerekir. Bunun anlamak için migren başlamadan önce yapılan aktiviteler ya da duygular not edilmelidir. Örneğin migren başlamadan önce ne yendiği, ne yaptığı, gece ne kadar uyuduğu, gün içinde stresli bir durum oldu mu gibi sorulara yanıt aranır. Migren modeli anlaşıldıktan sonra bu konuda profesyonel yardım almak için hekime başvurulmalıdır. Ayrıca migreni tetikleyebilecek aşağıdaki etkenlere de mümkün olduğunca dikkat edilmelidir. Genel olarak yaygın migren tetikleyici etkenler şunlardır: Duygusal stres Adet dönemleri Normal uyku düzeninde değişme Aşırı yorgunluk Belirli yiyecek ve içecekler Aşırı kafein alımı veya kafein yoksunluğu Yemek öğünlerini atlamak Değişen hava durumları Egzersiz Sigara içmek Parlak ve titreyen ışıklar Kokular Migreni tetikleyebilecek kimyasallar ve besin katkı maddeleri 1. Kırmızı şarap, alkollü içecekler, bazı işlenmiş etler ve eski peynirlerde bulunan Tiramin maddesi 2. İşlenmiş besinlerde bulunan besin katkı maddeleri ve koruyucular Migreni yaygın olarak tetikleyen besinler ve içecekler Eski peynirler ( rokfor peyniri, mozzarella, çedar peyniri, parmesan peyniri ) Alkol ( kırmızı şarap, bira, viski ve şampanya ) Kafein ( kahve, çikolata, çay, kola, soda ) Kurutulmuş meyveler Hamburger ve sosisli sandviç Füme veya kurutulmuş balık Patates cipsi Pizza, fıstık, tavuk ciğeri |
|
|