IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 14.Ekim.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimkiler.Net
Diş Teli Nasıl Takılır?


Diş telleri, deneyimli olan diş hekimleri aracılığıyla ortodontik bir tedavide çeşitli sebeplerle kullanılır. Bununla beraber en yaygın kullanım alanlarından biri maloklu (çarpık) dişlerin ya da kötü olan ısırma eyleminin düzeltilmesidir. Maloklüzyon, iki çenede de bulunan dişlerin, zayıf bir şekilde hizalandığı ve birbirinin üzerine çıkabileceği bir durumdur. Bazı kişiler için ise bu sorun, yalnızca kozmetik sorun olarak görünebilir ve patolojik anlamda bir sorun olmayabilir. Maloklüzyon, ağrılara, problemli çiğneme eylemine yol açabilir ve hatta konuşmaya da engel olabilir. Maloklüzyon, kalıtsal bir durumdan meydana gelebilir ya da dişlerin yaralanması, baş parmak emme ve diş kaybından da kaynaklanabilir. Maloklüzyon sorununu düzeltmek, dişlerin çarpıklığını ve aralarındaki fazla boşluğu azaltmak için diş teli takmak, genel olarak daha iyi bir ağız sağlığı ile sonuçlanır. Tekrardan hizalanmış dişlerin, diş etleri gibi temizlenmesi daha kolaydır. Bu nedenle diş çürüğü, diş eti iltihabı ve hatta diş kaybı gibi sorunların riski de bu şekilde azalır.

Geleneksel olarak uygulanan diş telleri son derece rahatsız ediciydi. Takılma esnasında oldukça ağrı veren ve genellikle ağzın içinin yaralanmasına sebep olarak yaralara ve hasara yol açan metal mekanizmalardı. Ayrıca diş telleri, estetik görünümde değildi ve bu nedenle de diş teli takanlarda ciddi bir özgüven kaybı olurdu. Günümüzde ise diş telleri, artık çok daha az fark edilir ve daha göze çarpmaz bir hale geldi. Dişe tutturulan yeni nesil braketler, minimal düzeydedir ve görünmemesi için dişlerin arkasına takılabilir. Ek olarak braketler, plastik, seramik, metal ya da bu malzemelerin bir kombinasyonundan yapılabilmektedir ve dişlerin rengine uygun bir şekilde yapılmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk muayeneden sonra diş teli tedavisine karar verildiği an planlama etabına geçilerek ağzın iç kısmı fotoğraflanır, dişlerin modelleri belirlenir ve kafanın yan profil filmleri de değerlendirilerek hastalara özel olan bir tedavi planı yapılır. Belirlenen tedavi planına göre yapılacak olan işlemler bazı durumlarda farklılık gösterebilir. Bazı diş teli tedavisi için diş çekimleri de olabilir. Ayrıca, tedavilere başlanılmadan önce ağız hijyeni sağlanır. Diş etinde sorunları bulunan hastalara, ilk olarak diş etine yönelik tedaviler uygulanır. Çürük olan dişin de tedavisi, uygulama başlamadan yapılır. Tel tedavisi planlaması her klinikte aynı olmayabilir. Örneğin, Manavgat, Side, Belek, Lara ve Kemer’de bulunan kliniklerde farklı tarzda planlama yapılacaktır. Hazırlık etabından sonra hastaların kayıtları tutularak gerekli olan analizler ve ölçümlemeler yapılır. Tedavinin eksiksiz, başarılı ve hızlı olabilmesi için sefalometrik ve panoramik filmler de çekilir. Öncesi ile sonrasını değerlendirmek amacıyla hastaların fotoğrafları saklanır.

Diş teli tedavisi için en önemli kısım ise tel ve braket seçimidir. Diş teli uygulaması sabır isteyen ve zahmetli bir durum olmasından dolayı bu tedavi süresini kısaltabilecek en kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Dişlere tel takma uygulaması yapılmadan önce diş ile beraber ağız yapısına uygun olabilecek teller tercih edilecektir. Diş teli ilk olarak takıldığı zaman 3-5 gün sürecek bir alışma döneminden sonra diş teline alışılacaktır. Doğru bir diş teli ile beraber ortodonti uygulaması, sağlıklı dişlerin meydana gelmesinde etkilidir.



Bütün diş taşı temizlenmesi, dolgular ve ağzın tam manasıyla hijyeninin sağlanmasının ardından diş tellerini takmak en kolay işlem olacaktır. Dişlere tel takma uygulamasından önce hastaların dişleri fırçalanır ve tedaviye geçilir. Tel tedavisinde, hastaların ağzını rahat bir şekilde açmak için ekartör ismi verilen bir aparey takılır. Bu şekilde ağız içerisinde konforlu bir çalışma ortamı oluşur. Ekartör, hastalara braket uygulaması yapılırken arka ile ön alandaki dişleri hekimin rahat bir şekilde görmesine de yardımcı olacaktır. Hastaların dişleri kurutularak asitlendirilir. Daha sonraki aşamada ise braketler takılacaktır. Diş teli uygulaması için tercih edilecek yöntem, diş hekimi tarafından belirlenecektir. Dişlere tel takma işlemi bittikten bir süre sonra sıkılık ve basınç hissedilebilir. Bu gibi sorunlar en geç 1 hafta içerisinde kaybolacaktır.

Diş Teli Öncesi ve Sonrası
Diş teli öncesi ve sonrası oldukça önemlidir. Çünkü doktor, bu esnada çekilen fotoğraflar ile yaptığı uygulamanın değerlendirmesini kolay bir şekilde yapacaktır. Hastalar da öncesi ve sonrası fotoğraflar ile dişlerindeki değişimlere tanıklık edecektir. Diş hekimi, tel tedavisinin başarısından emin olduktan sonra debonding (diş teli sökümü) yapacaktır.

Şeffaf Diş Teli ve Renkleri
Diş teli çeşitleri arasında bulunan şeffaf diş teli halk arasında görünmez diş teli şeklinde isimlendirilir. Hastalardan ölçüler alınır ve kişiye özgü olarak üretilebilen şeffaf diş teli ile beraber dişler düzeltilir. Çapraşık diş sayısına göre kullanılabilecek olan plak sayısı da değişecektir. Farklı renklerde olan diş telleri de vardır. Diş telleri, kırmızı, mavi, siyah, yeşil, pembe, mor ve gri renklerde tercih edilebilir.

Diş Teli Fiyatları Ücretleri
Diş teli fiyatları, coğrafi konum, kullanılan malzeme, dişlerin durumu ve uygulama süresine göre farklılıklar gösterir. Bundan dolayı İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara’da diş teli fiyatları farklılık gösterecektir.

Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır?
Diş telinin ne kadar süre takılacağı dişlerdeki bozukluklara göre değişecektir. Bazı diş bozukluklarında tedavi 4-5 ayda biterken bazı durumlarda bu süre 1,5-2 yıl kadar sürebilir. Diş teli kaç yaşına kadar takılır sorusu da merak edilen bir konudur. Diş teli için herhangi bir üst limit yoktur. Ortalama 5 yaşından büyük olan herkes tel taktırabilir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık