![]() |
![]() |
![]() |
#1 |
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net ![]() |
Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Trüf mantarı, yer altında yetişen ve özellikle gastronomide çok değerli kabul edilen bir mantar türüdür. Latince adı Tuber olan bu mantar, genellikle meşe, fındık, kestane gibi ağaçların kökleriyle simbiyotik bir ilişki içinde büyür. Gelin, trüf mantarı yetiştirme tekniklerine birlikte bakalım.
Halk arasında keme mantarı olarak da bilinen trüf mantarı, dünyada en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretiliyor. Ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilen bu mantar, özellikle meşe ağaçlarının kök kısımlarında görülüyor. Dünyada 70'den fazla trüf mantarı çeşidi bulunuyor. Yetiştirme koşulları hassas olduğu için, kara elmas olarak da bilinen bu mantar oldukça pahalı fiyatlara satılıyor. Tamamen toprağın altında yetiştiği için, ne zaman toplanılacağını da iyi bir şekilde hesaplamanız gerekiyor. Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Öncelikle trüf mantarı yetiştiriciliğinin çok zor olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle uygun iklim koşullarının bulunması çok önemli. Bu yüzden yetiştirmenin her aşamasına ayrı bir özenle yaklaşmak gerekiyor. Tohum: Eğer trüf mantarını tohumdan ekmek istiyorsanız, mutlaka verimli tohumlar almanız gerekiyor. Ancak bu ürünün sahteleri piyasada çok sık bulunduğu için, tohumları güvenilir adreslerden almaya dikkat edin. Fideden yetiştirmek isterseniz, güvenilir kişilerin aşıladıkları fideleri satın alabilirsiniz. Trüf mantarının ekimi için aşılamanın çok önemli olduğunu unutmayın. Bu konuda işin uzmanından ve ziraat mühendislerinden yardım alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Aşılama yapıldıktan sonra, çimlenmenin oluşması için 4-6 hafta kadar tohumların steril bir ortamda bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra ise 7-8 aylık bir gelişim süreci için yine beklemeniz gerekiyor. Uzun bekleyişin ardından elde edilen fideleri ekmek için, toprağı 20-30 santimetreye kadar kazın. Fidelerin alt kısmında yağmur suyunu tutması için birkaç cm çapında çanaklar açmaya da özen gösterin. Fideleri toprağa yerleştirip üzerini hafifçe örttükten sonra, ilk can suyunu vermeyi unutmayın. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra, toprağın her zaman nemli kalması gerekiyor. Bu yüzden sulama sıklığını doğru bir şekilde belirleyin ve toprağın kurumasını izin vermeyin. Ekim için seçeceğiniz alanın Akdeniz iklimine sahip olması gerekiyor. Aynı şekilde meşe ağacının altlarına ekim yaparak verimi artırabilirsiniz. Ancak meşe ağacı yoksa, fındık veya zeytin ağaçlarının köklerine de ekim yapabilirsiniz. Ekim yapacağınız toprağın pH'ı, 7,1-8,85 arasında olmalı. Mümkünse kireçli toprakları seçin ve toprağın organik maddeler bakımından zengin olmasına özen gösterin. Kum, kil ve alüvyon bakımından zengin topraklar idealdir. Trüf mantarını ekmek için şiddetli yağışların ve soğuğun olmadığı sonbahar ve ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Trüf Mantarı Nasıl Hasat Edilir? Trüf mantarı hasadı, hem uzmanlık hem de sabır gerektiren bir süreçtir. Bu değerli mantarlar, toprağın altında yetiştiği için hasat edilmesi sırasında özel yöntemler kullanılır. Hasat zamanı trüf türüne bağlıdır. Siyah trüfler genellikle kış aylarında, beyaz trüfler ise sonbaharda toplanır. Trüf mantarının bulunduğu bölge dikkatlice kazılmalı ve mantar çevresine zarar verilmemelidir. Trüf mantarının kök sistemine zarar verilmemelidir. Gelecek yıllarda tekrar trüf yetişebilmesi için bu önemlidir. Topraktan çıkarılan trüf mantarları hafifçe fırçalanarak temizlenir. Yıkanmaz, çünkü su mantarın aromasını etkileyebilir. Trüf mantarları tazeliğini koruması için buzdolabında nemli bir bez veya kağıt havluya sarılarak saklanır. aLinti |
![]() |
![]() |
|
|